Namninsamling för rivning av Hednäs kraftstation

Riv ut Hednäs kraftverk i Åbyälven, är budskapet från flera aktörer. Foto: Sportfiskarna

Åbyälvens unika vildlaxstam är spillror av vad den kunde vara. Orsaken är Hednäs kraftstation som kraftigt begränsar fiskens uppstigning till de naturliga lekområdena och dödar mängder av smolt som försöker nå havet. Nu kan du enkelt stödja Älvräddarnas kamp för Åbyälvens laxar genom en nystartad namninsamling!

Striden om Hednäs kraftstation har pågått länge och fick stor uppmärksamhet i samband med ett reportage i Uppdrag granskning 2012, i vilket SVT:s reportrar hittade 10 döda laxar i anslutning till kraftverket. Sedan dess har Skellefteå Energi, som ägs av Skellefteå kommun, gjort mindre justeringar utan nämnvärda resultat. Den laxtrappa som finns fungerar helt enkelt inte och många vill nu se den enda rimliga lösningen – att kraftverket rivs!
Då skulle Åbyälvens lax och havsöring få helt fria vandringsvägar upp till sina naturliga lekområden och smolten skulle överleva sin vandring mot havet. En rivning skulle även gynna naturturismen i flera angränsande kommuner, i likhet med vad som skett efter restaureringen av flera norrbottensälvar.
Intäkterna från en sådan omställning skulle vida överstiga de som kommer från kraftverket, vars kapacitet inte är större än 9 GWh per år, vilket motsvarar 0,23 procent av Skellefteå Krafts totala produktion.

– Det måste bli ett slut på Skellefteå Krafts lekstuga med miljön vid Hednäs, de har haft decennier på sig utan att vara i närheten av att lyckas med fiskväg. Nu får de riva ut, säger Christer Borg på Älvräddarnas Samorganisation.

Det är svårt att förstå hur den här vandringen får ske i ett Natura2000-område. Foto: Mikael Bergh

Gör din röst hörd så att Hednäs Kraftstation kan bli en del av historien! Namninsamlingen finner du här.

Även Sportfiskarna har skrivit om den ohållbara situationen i Åbyälven. Det kan du läsa om här.

Du har väl inte missat att Fiskejournalen är delaktig i en stor kampanj för våra rinnande vatten? Engagera dig gärna genom att trycka här.

Hans Hällman

Publicerad: 17 June 2017
Av: Hans Hällman