När försvinner ålryssjorna?

Förslaget om att göra Gullmarsfjorden till samma typ av fredningsområde som 8-fjordar aktualiserar åter hotet från ålryssjorna. I Gullmaren vill man ta bort ryssjorna men längs övriga kuster är de fortfarande ett effektivt hinder för torsk- och plattfiskbestånden att återetablera sig.
Alla som sett en ålryssja som legat några dygn i havet vet vilken makaber syn det är. Mängder med krabbor och snultror trängs med döda eller döende småtorskar och plattfiskar. Ibland hittar man till och med en eller annan ål i ryssjan! Bifångsten lär enligt undersökningar som gjorts i Kungsbackafjorden vara ungefär 98 procent, så ett mindre selektivt fiske lär väl knappast gå att hitta.  Samtidigt är ålen akut hotad och riskerar att vara utrotad inom något tiotal år. Det finns inget som kan motivera ett sådant fiske.
I förslaget om Gullmarsfjorden vill Fiskeriverket förbjuda ålryssjorna för att på så sätt ge gullmarstorsken en bättre chans att återhämta sig. Samtidigt fortsätter ryssjorna att utarma kustvattnen på andra håll. Här ges ingen fristad. Det är dags att hänga upp ålryssjorna på museum som ett exempel på hur vi fiskade innan vi visste bättre. Det är en fråga om anständighet att ålryssjorna försvinner från svenska kuster. De är och förblir ett djävulens redskap.

Ålyngel har satts ut på många ställen i försök att rädda den utrotningshotade ålen. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!