Naturskyddsföreningen jobbar mot illegalt fiske

För många kustsamhällen är det småskaliga fisket nyckeln till överlevnad. När stora kommersiella fiskeflottor dammsuger kusten, lagligt eller olagligt, är det förödande. Foto: Sara Fröcklin, Naturskyddsföreningen

Det illegala fisket uppskattas till 26 miljoner ton fisk varje år. Det är allvarligt menar man från Naturskyddsföreningen, som jobbar med att påverka fiskepolitiken.
Det illegala fisket tär på fiskebestånden, förstör kustmiljöer och konkurrerar på många platser med det småskaliga hantverksfisket, som är så viktigt för kustbefolkningars försörjning i många länder. I världen uppskattas det illegala fisket till 26 miljoner ton fisk varje år eller 15 procent av världens fiske. Naturskyddsföreningen och deras marina samarbetsorganisationer jobbar för ett hållbart fiske och för en transparent och rättvis fiskeripolitik, bland annat genom att påverka EU.

I årets översyn fick Thailand en varning.

EU kommissionen ser över sin import av fisk varje år för att försäkra sig om att fisken är lagligt fångad. I årets översyn fick Thailand en varning, medan Filippinerna och Sydkorea fick godkänt trots tidigare varningar.
Om inte Thailand kommer tillrätta med problemen – om inte åtgärder vidtas så kan EU förbjuda all import av fisk från Thailand. Denna typ av förbud har skett vid ett flertal tidigare tillfällen (ex. Belize, Guinea, Kambodja och Sri Lanka).

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!