Naturskyddsföreningen om laxodling

Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, ifrågasätter hållbarheten i norsk laxodling.

När Sveriges Television sände dokumentären Laxfestens baksida den 22 februari var det många som reagerade starkt. Fiskejournalen började ringa runt till miljöorganisationer och sportfiskeprofiler för att få deras syn på miljöförstörelsen som norsk laxodling orsakar. Nu har turen kommit till Naturskyddsföreningen.
Mikael Karlsson är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Han och den miljöorganisation han representerar är starkt kritiska till hur norsk laxodling behandlar ekosystemet och ifrågasätter hållbarheten.
– Man sågar ju av den gren man sitter på, säger Mikael till Fiskejournalen.
Naturskyddsföreningen har länge kämpat mot den utfiskningen av våra hav, som norsk laxodling i högsta grad är medskyldiga till. Så här skriver de på sin webbsida:
”Utfiskade hav, förgiftad natur och utnyttjade människor är konsekvenser av fiskmjölsproduktionen. Fiskmjölet ges som foder till de jätteräkor och den norska odlade lax som är populärt i svenska butiker och restauranger. För varje kilo odlad lax krävs mellan två och fem kilo annan fisk.”
I början av året publicerade Naturskyddsföreningen rapporten ”Vet du vad din middag åt till frukost – en rapport om fiskmjöl”. Man konstaterar bland annat att ”jätteräkor och odlad lax är billiga i butiken, därför att någon annan redan har betalat det verkliga priset”
Läs mer om Naturskyddsföreningens arbete och ta del av rapporten.
Tidigare notiser om norsk laxodling hittar du här.
Se dokumentären Laxfestens baksida.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT Play som behandlar fiskmjölsproduktion.
Morgan Fihn.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!