Naturskyddsföreningen om laxodling

Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, ifrågasätter hållbarheten i norsk laxodling.

När Sveriges Television sände dokumentären Laxfestens baksida den 22 februari var det många som reagerade starkt. Fiskejournalen började ringa runt till miljöorganisationer och sportfiskeprofiler för att få deras syn på miljöförstörelsen som norsk laxodling orsakar. Nu har turen kommit till Naturskyddsföreningen.
Mikael Karlsson är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. Han och den miljöorganisation han representerar är starkt kritiska till hur norsk laxodling behandlar ekosystemet och ifrågasätter hållbarheten.
– Man sågar ju av den gren man sitter på, säger Mikael till Fiskejournalen.
Naturskyddsföreningen har länge kämpat mot den utfiskningen av våra hav, som norsk laxodling i högsta grad är medskyldiga till. Så här skriver de på sin webbsida:
”Utfiskade hav, förgiftad natur och utnyttjade människor är konsekvenser av fiskmjölsproduktionen. Fiskmjölet ges som foder till de jätteräkor och den norska odlade lax som är populärt i svenska butiker och restauranger. För varje kilo odlad lax krävs mellan två och fem kilo annan fisk.”
I början av året publicerade Naturskyddsföreningen rapporten ”Vet du vad din middag åt till frukost – en rapport om fiskmjöl”. Man konstaterar bland annat att ”jätteräkor och odlad lax är billiga i butiken, därför att någon annan redan har betalat det verkliga priset”
Läs mer om Naturskyddsföreningens arbete och ta del av rapporten.
Tidigare notiser om norsk laxodling hittar du här.
Se dokumentären Laxfestens baksida.
Här nedan kan du se ett inslag från SVT Play som behandlar fiskmjölsproduktion.
Morgan Fihn.

Publicerad: 14 March 2012
Av: Morgan Fihn