Nedskräpning vid populära fjällvatten ökar

nedskräpning i fjällen
I somras hittade Fiskejournalens webbredaktör Mathias Larsson denna skräphög i Kirunafjällen. (Foto: Mathias Larsson)

Sportfiskarna: Ett ökande antal sportfisketurister vid populära fjällfiskevatten sliter på naturen och lämnar stora mängder sopor efter sig.
Tillsynsmän från länsstyrelsen i Norrbotten har i år plockat stora mängder skräp i fjällen.  Braskande reportage i fiskemedia och ökande laxtillgång leder till en ökande ström av sportfiskare till heta fjällvattnen, speciellt från Finland.
– Ökad exponering av specifika fiskevatten via tv, fisketidningar och internetforum leder till snabbt ökade fisketryck på dessa heta platser och därmed större slitage, uttag av fisk och nedskräpning. Ökad användning av flyg, snöskotrar och olagliga fyrhjulingar innebär att det är lätt att ta med sig mer utrustning till svårtillgängliga platser, vilket då ökar ansvaret att även ta hem soporna, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Mer sportfisketurism är naturligtvis positivt men baksidan av detta har blivit nedskräpning och onödigt slitage på naturen vid populära sportfiskevatten. Därmed ökar även kostnader för att städa upp. Mest problematisk är det med känsliga fjällvatten som exempelvis på Sandåslandet. Kvoterade fiskevatten och Länsstyrelsens försök med laxplomber i Lainioälven under sommaren är två sätt att minska fisketryck och slitage.
– Länsstyrelsen blir ofta beskylld för att inte städa upp vid de vatten där fiske upplåts men det är en orimlig uppgift med enorma kostnader som inte kan täckas av fiskekortsintäkter då länsstyrelsen får mindre än 17 % av intäkterna från fiskekortsförsäljningen, säger Dan Blomkvist.
– Vill vi ha kvar orörd natur är det var och ens ansvar att ta med soporna hem, det är ohört irriterande att komma till en nedskräpad plats, kommenterar Torleif Eriksson, fjällfiskeansvarig för Västerbottens län.
Sportfiskarna ser det naturligtvis som en självklar del av sportfisket att man försöker minimera vår påverkan på naturen. Det omfattar allt från att inte skräpa ner, följa fiskeregler och att inte behålla för mycket fisk, till att följa reglerna för allemansrätten och för naturreservat. Fortsätter de stabila laxuppgångarna i Norrlandsälvarna kommer vi att få en laxfiskeboom som ökar trycket på naturen i älvdalarna. Detta ställer stora krav både på oss sportfiskare och på den infrastruktur som omger fisket.

Missa inte Fiskejournalens sajt – WWW.FJALLTIPS.SE – där kan du läsa råd och tips om vad du bör tänka på och hur du ska uppföra dig för allas trevnad.

Publicerad: 03 November 2014
Av: Morgan Fihn