Nedskräpning vid populära fjällvatten ökar

nedskräpning i fjällen

I somras hittade Fiskejournalens webbredaktör Mathias Larsson denna skräphög i Kirunafjällen. (Foto: Mathias Larsson)

Sportfiskarna: Ett ökande antal sportfisketurister vid populära fjällfiskevatten sliter på naturen och lämnar stora mängder sopor efter sig.
Tillsynsmän från länsstyrelsen i Norrbotten har i år plockat stora mängder skräp i fjällen.  Braskande reportage i fiskemedia och ökande laxtillgång leder till en ökande ström av sportfiskare till heta fjällvattnen, speciellt från Finland.
– Ökad exponering av specifika fiskevatten via tv, fisketidningar och internetforum leder till snabbt ökade fisketryck på dessa heta platser och därmed större slitage, uttag av fisk och nedskräpning. Ökad användning av flyg, snöskotrar och olagliga fyrhjulingar innebär att det är lätt att ta med sig mer utrustning till svårtillgängliga platser, vilket då ökar ansvaret att även ta hem soporna, säger Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Mer sportfisketurism är naturligtvis positivt men baksidan av detta har blivit nedskräpning och onödigt slitage på naturen vid populära sportfiskevatten. Därmed ökar även kostnader för att städa upp. Mest problematisk är det med känsliga fjällvatten som exempelvis på Sandåslandet. Kvoterade fiskevatten och Länsstyrelsens försök med laxplomber i Lainioälven under sommaren är två sätt att minska fisketryck och slitage.
– Länsstyrelsen blir ofta beskylld för att inte städa upp vid de vatten där fiske upplåts men det är en orimlig uppgift med enorma kostnader som inte kan täckas av fiskekortsintäkter då länsstyrelsen får mindre än 17 % av intäkterna från fiskekortsförsäljningen, säger Dan Blomkvist.
– Vill vi ha kvar orörd natur är det var och ens ansvar att ta med soporna hem, det är ohört irriterande att komma till en nedskräpad plats, kommenterar Torleif Eriksson, fjällfiskeansvarig för Västerbottens län.
Sportfiskarna ser det naturligtvis som en självklar del av sportfisket att man försöker minimera vår påverkan på naturen. Det omfattar allt från att inte skräpa ner, följa fiskeregler och att inte behålla för mycket fisk, till att följa reglerna för allemansrätten och för naturreservat. Fortsätter de stabila laxuppgångarna i Norrlandsälvarna kommer vi att få en laxfiskeboom som ökar trycket på naturen i älvdalarna. Detta ställer stora krav både på oss sportfiskare och på den infrastruktur som omger fisket.

Missa inte Fiskejournalens sajt – WWW.FJALLTIPS.SE – där kan du läsa råd och tips om vad du bör tänka på och hur du ska uppföra dig för allas trevnad.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!