Nej till marina skyddade områden i Antarktis

Nej till marina skyddade områden i Antarktis

Nästa tillfälle att diskutera marina skyddsområden i Antarktis blir i oktober 2014. Åter står att se om förslagen kommer att försvagas ytterligare.

Ryssland, Kina och Ukraina säger nej till förslag om marina skyddade områden i Antarktis. Det blev resultatet när länderna i konventionen för bevarande av marina resurser i Antarktis, CCAMLR, nyligen samlades till ett möte i Hobart på Tasmanien.
– Det är en stor besvikelse att så väl underbyggda förslag inte kan accepteras av ett par medlemsländer. Både Rosshavet och östra Antarktis är unika ekosystem som förtjänar det skydd som föreslogs, säger Staffan Danielsson på Havs- och vattenmyndigheten.
Medlemsländerna i Konventionen för bevarande av marina resurser i Antarktis, CCAMLR, samlades sista veckan i oktober i staden Hobart i delstaten Tasmanien i Australien. I fokus för årets möte var två förslag om att inrätta marina skyddade områden i Antarktis. Från svensk sida deltog Sveriges ambassadör i Australien Sven-Olov Petersson, Bo Fernholm, professor emeritus vid Naturhistoriska museet och Staffan Danielsson, utredare på internationella enheten på HaV.
USA och Nya Zeeland stod bakom förslaget i Rosshavet. Australien, EU och Frankrike stod bakom det andra förslaget, ett nätverk av skyddade områden i östra Antarktis. Många medlemsländer, däribland Sverige, stödde båda förslagen men eftersom beslut i CCAMLR tas i konsensus kunde Ryssland och Kina blockera båda förslagen. Även Ukraina motsatte sig.
– Nu har främst Ryssland ett ansvar att förklara exakt vilka förändringar i förslagen de kräver menar Staffan Danielsson.
– Ryssland och Kina har tidigare gått med på att inrätta ett nätverk av skyddade områden i Antarktis, därför är det uppseendeväckande att de inte kan acceptera dessa förslag.
Förslagen om skyddade områden i Antarktis har diskuterats i CCAMLR under de föregående två mötena i november förra året och vid ett extrainsatt möte i juli i år. Inför mötet hade förslagen om marina skyddade områden minskat i omfattning för att tillmötesgå kritikerna. Rosshavsförslaget minskades med 40 procent och tre av sju delområden i förslaget om östra Antarktis sköts på framtiden. Därmed var förhoppningen stor att de främsta kritikerna Ryssland, Kina, Norge, Ukraina och Japan skulle kunna acceptera förslagen.
– Japan och Norge mjukande något mot slutet av mötet medan Ryssland och Ukraina inte kunde acceptera förslagen. De ville se förslag med ännu mer detaljerad vetenskaplig information, men bakom de kraven kan det ligga andra skäl, exempelvis att de inte vill acceptera eventuella framtida inskränkningar i fisket efter tandnoting och krill, säger Staffan Danielsson.
Nästa tillfälle som förslagen kan diskuteras blir i oktober 2014 på nästa års möte. Om förslagen ytterligare försvagas fram till dess återstår att se. Det finns globala åtaganden i Konventionen för Biologisk Mångfald (de så kallade Aichimålen) och från toppmötet i Johannesburg 2002 mål för skyddad natur. CCAMLR har ett förvaltningsbeslut med ett mål att skapa ett nätverk av skyddade områden i Antarktis senast 2012.

Länk till artikel i The Guardian
Länk till artikel i National Geographic
Hör Bo Fernholm uttala sig i Australisk media om mötet

Läs fler notiser om havsmiljö.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!