Nej till nytt kraftverk

Ladvattenån – nu räddad från vattenkraft. (Foto: Älvräddarna)

I en dom meddelad 24 januari lämnade mark- och miljödomstolen sitt beslut: Ansökan om anläggande av ett nytt kraftverk ska avvisas. Älvräddarnas ordförande Christer Borg, som deltog i huvudförhandlingen i mark- och miljööverdomstolen menar att detta kommer att betyda mycket för våra strömmande vattenmiljöer framöver.
Företaget Elpatron AB ansökte om att få bygga ett helt nytt kraftverk i Ladvattenån i Kramfors kommun. Första instans, mark- och miljödomstolen lämnades tillstånd. Älvräddarna och Kammarkollegiet överklagade till mark- och miljööverdomstolen, som nu gett besked: Det får inte byggas något nytt kraftverk i Ladvattenån.
– Det är givetvis oerhört glädjande i sak att vi slipper ännu ett av dessa miljöförstörande kraftverk, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Men det viktigaste är att EU:s vattendirektiv nu får en helt annan status, vilket kommer att påverka domar framöver till miljöns fördel, fortsätter Christer.
I domen säger domstolen att de normer som vattenmyndigheterna utfärdar ska gälla; att myndigheter som exempelvis domstolar är skyldiga att se till att vattendirektivet genomförs på rätt sätt i Sverige, och att ansökningar om vattenkraftsverk ska visa att de inte påverkar den ekologiska statusen på ett sådant sätt att normerna inte uppfylls, i annat fall ska ansökningarna avvisas.
– Eftersom domen är prejudicerande kommer detta att få genomslag på alla domar framöver där någon vill bygga kraftverk. Bevisbördan läggs nu på sökande att visa detta, vilket i praktiken inte gällt hittills, eftersom domstolarna tidigare ignorerat vattendirektivets krav, avslutar Christer Borg.
Här kan du läsa en analys av domen och ladda även ladda ner den.
Vill du läsa tidigare notiser om vattenkraft? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!