Nilsson Kraft AB dömda

Gävle tingsrätt menar att personalen på Nilssons Kraft i flera fall handlat med ”likgiltighetsuppsåt”. Trots att personalen var medveten om skador på miljön och vad tillstånden krävde, gjordes inget åt situationen. (Foto: Göran Johansson)

I juli 2010 polisanmäldes Nilsson Kraft AB av Älvräddarna för förmodat miljöbrott. Nu har dom fallit och Nilsson Kraft AB ska betala 450 000 kronor i företagsbot. Domen är skarpt skriven och domstolen menar att det är fråga om ”likgiltighetsuppsåt” i flera av de 5 åtalspunkterna.
Vattenkraft påverkar biologisk mångfald på ett mycket betydande sätt. Därför är vattenverksamheter alltid förknippade med olika villkor för att i möjligaste mån minimera de oundvikliga skadorna på miljön. När Nilsson Kraft AB i juli 2010 torrlade en lång sträcka i Gavleån, var det naturligt för Älvräddarna att polisanmäla händelsen.
– Den nivåvakt som enligt villkoren skulle stänga Nilsson Krafts kraftverk vid låga flöden i Gavleån såg inte ut att någonsin ha varit inkopplad. Dessutom upptäckte vi vid samkörning av olika register att torrläggning hänt i princip varenda sommar sedan kraftverket togs i drift i början av 2000‐talet, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Trots att Nilsson Kraft AB dömts för miljöbrott och misskött flera av sina anläggningar under många år, har bolaget ändå fått så kallade elcertifikat för sin produktion. Älvräddarna har i remissyttrande till regeringen krävt att elcertifikaten, som ska gynna förnybar elproduktion, ska kopplas till att miljöåtgärder genomförs i vattenkraftverken.
– Att bolag dessutom kan få elcertifikat trots att man uppenbarligen inte är lämplig som verksamhetsägare är en skandal, avslutar Christer Borg.
Här hittar du mer information om Älvräddarna.
Läs tidigare notiser om Nilssons Kraft.
Morgan Fihn

Publicerad: 19 March 2012
Av: Morgan Fihn