Nio män plundrade sjöar på fisk – en döms till fängelse

Männen i den omfattande tjuvfiskehärvan fick i dag sina domar. Foto: Polisens förundersökning

I dag föll domarna mot de nio män som åtalats för omfattande tjuvfiske i södra Sverige.  Åklagaren yrkade på fängelsestraff för samtliga, men åtta fick villkorliga domar. En döms till fängelse i ett år och två månader.

De nio männen, som samtliga är bulgariska medborgare, åtalades efter att de i juli och augusti tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Det olagliga fisket har bedrivits nattetid i ett flertal sjöar i södra Sverige. Transporten har skett med en specialinredd lastbil med kylaggregat.
Åtta av männen åtalades för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen, och för en av männen var åtalspunkten häleri.

I dag kl 14:00 i Linköpings tingsrätt fick vi veta hur rättsväsendet värderar denna systematiska plundring av vår gemensamma natur.
En av männen döms till fängelse i ett år och två månader. Han ska dessutom återbetala de drygt 400 000 kronor som tjuvfisket har genererat. De övriga åtta männen fick villkorliga domar. Inga dagsböter utdömdes.

”Jag är nöjd med att samtliga av de åtalade dömdes”

Vi frågar åklagaren Saramaria Johansson om hur hon ser på domen?
– Jag är nöjd med att samtliga av de åtalade dömdes. Nu ska jag läsa igenom domen innan jag beslutar om ett eventuellt överklagande, säger hon.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!