Nio män plundrade sjöar på fisk – en döms till fängelse

Männen i den omfattande tjuvfiskehärvan fick i dag sina domar. Foto: Polisens förundersökning

I dag föll domarna mot de nio män som åtalats för omfattande tjuvfiske i södra Sverige.  Åklagaren yrkade på fängelsestraff för samtliga, men åtta fick villkorliga domar. En döms till fängelse i ett år och två månader.

De nio männen, som samtliga är bulgariska medborgare, åtalades efter att de i juli och augusti tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Det olagliga fisket har bedrivits nattetid i ett flertal sjöar i södra Sverige. Transporten har skett med en specialinredd lastbil med kylaggregat.
Åtta av männen åtalades för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen, och för en av männen var åtalspunkten häleri.

I dag kl 14:00 i Linköpings tingsrätt fick vi veta hur rättsväsendet värderar denna systematiska plundring av vår gemensamma natur.
En av männen döms till fängelse i ett år och två månader. Han ska dessutom återbetala de drygt 400 000 kronor som tjuvfisket har genererat. De övriga åtta männen fick villkorliga domar. Inga dagsböter utdömdes.

”Jag är nöjd med att samtliga av de åtalade dömdes”

Vi frågar åklagaren Saramaria Johansson om hur hon ser på domen?
– Jag är nöjd med att samtliga av de åtalade dömdes. Nu ska jag läsa igenom domen innan jag beslutar om ett eventuellt överklagande, säger hon.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!