Nordiskt samarbete ska minska plasten i havet

Från vänster Björt Ólafsdóttir (Island), Dagfinn Høybråten (NMR), Karolina Skog (Sverige), Kimmo Tiilikainen (Finland), Vidar Helgesen (Norge), Camilla Gunell (Åland), Isabella Lövin (Sverige), Erik Solheim (UNEP) och Tine Sundtoft (Norge).

Mindre marin nedskräpning, mer plaståtervinning och ökad kunskap om mikroplaster är några av de insatser som nordiska miljöministrar föreslår i ett gemensamt plastprogram.

Plast i naturen ger allt fler miljöproblem och behovet av åtgärder är stort. Mycket hamnar i haven och nu föreslås ett gränsöverskridande samarbete mellan Nordens länder som ska ge både kunskap och verktyg till att hantera situationen.
– Det är nödvändigt med en global kursändring för att minska mängden plastavfall och mikroplast i havet. De nordiska länderna ska genom plastprogrammet bidra till att reducera de konsekvenser som plast har på miljön. Jag hoppas på ett konkret samarbete om relevanta åtgärder, säger Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen, 2017 års ordförande i Nordiska ministerrådet för miljö och klimat.

”Det är nödvändigt med en global kursändring för att minska mängden plastavfall och mikroplast i havet”

Som strategiskt verktyg ska programmet, som bygger vidare på tidigare samnordiska insatser inom plastområdet, stärka det nordiska samarbetet och öka kunskapen om plast i Norden. Ett av fokusområdena är att minska spridningen av mikroplast, något som Sveriges miljöminister Karolina Skog redan arbetat för på nationell nivå.

– Norden måste vara en föregångsregion när det gäller att minska miljöpåverkan från plast. Vi behöver vidta åtgärder för att minska utsläppen av mikroplaster till sjöar och hav. Därför är det viktigt att de nordiska ländernas myndigheter fördjupar sitt samarbete och utbyter kunskaper och erfarenheter, säger hon.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!