Nordiskt samarbete ska minska plasten i havet

Från vänster Björt Ólafsdóttir (Island), Dagfinn Høybråten (NMR), Karolina Skog (Sverige), Kimmo Tiilikainen (Finland), Vidar Helgesen (Norge), Camilla Gunell (Åland), Isabella Lövin (Sverige), Erik Solheim (UNEP) och Tine Sundtoft (Norge).

Mindre marin nedskräpning, mer plaståtervinning och ökad kunskap om mikroplaster är några av de insatser som nordiska miljöministrar föreslår i ett gemensamt plastprogram.

Plast i naturen ger allt fler miljöproblem och behovet av åtgärder är stort. Mycket hamnar i haven och nu föreslås ett gränsöverskridande samarbete mellan Nordens länder som ska ge både kunskap och verktyg till att hantera situationen.
– Det är nödvändigt med en global kursändring för att minska mängden plastavfall och mikroplast i havet. De nordiska länderna ska genom plastprogrammet bidra till att reducera de konsekvenser som plast har på miljön. Jag hoppas på ett konkret samarbete om relevanta åtgärder, säger Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen, 2017 års ordförande i Nordiska ministerrådet för miljö och klimat.

”Det är nödvändigt med en global kursändring för att minska mängden plastavfall och mikroplast i havet”

Som strategiskt verktyg ska programmet, som bygger vidare på tidigare samnordiska insatser inom plastområdet, stärka det nordiska samarbetet och öka kunskapen om plast i Norden. Ett av fokusområdena är att minska spridningen av mikroplast, något som Sveriges miljöminister Karolina Skog redan arbetat för på nationell nivå.

– Norden måste vara en föregångsregion när det gäller att minska miljöpåverkan från plast. Vi behöver vidta åtgärder för att minska utsläppen av mikroplaster till sjöar och hav. Därför är det viktigt att de nordiska ländernas myndigheter fördjupar sitt samarbete och utbyter kunskaper och erfarenheter, säger hon.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!