Norrmän mot norsk laxodling

– Ett kronisk högt antal rymlingar utarmar vildlaxens gener och laxlusen är ett betydande problem för de vilda laxarna i stora delar av Norge, säger Espen Farstad.

Förra veckan visade SVT en dokumentär om rovdriften och miljöförstörelsen som går i laxodlingens fotspår. Reaktionerna har varit mycket starka. Vi kontaktade Norges jägar- och fiskarförbund för att får reda på hur det ser ut på hemmaplanen för norsk laxodlingsindustri.
Espen Farstad är informationschef på Norges jägar- och fiskarförbund (NJFF). Han berättar om en intensiv kamp på många plan för att komma till rätt med problemen som laxodlingsindustrin orsakar. Problem som blir allt mer tydliga för laxfiskare och de norrmän som lever av sportfisketurismen.
– Ungefär hälften av de norska laxälvarna är stängda för allt fiske och många av de andra är de belagda med hårda restriktioner, säger Espen.
NJFF arbetar nu hårt för att påverka politikerna så man kan förändra den oacceptabla situationen. Espen menar att man endast genom strikta regler kan bedriva laxodling på ett hållbart sätt.
– Vi inom NJFF kräver en övergång till slutna anläggningar, så att laxodlingsindustrin kan skilja odlad fisk från den omgivande naturen med fysiska hinder. Först då kan vi få kontroll över laxlus-problemen och slippa rymningar.
Espen är långt ifrån nöjd med hur laxodlingsindustrin agerat hittills. Han konstaterar krasst att de inte bedriver verksamhet som är ekologisk hållbar. För att tvinga fram ett större ansvar tycker han att industrin bör märka sina fiskar.
– Då kan vi sålla ut odlad fisk från älvarna och skicka räkningen till den laxodlare som inte håller fisken instängd.
Läs mer om Espen Fastads NJFF och deras kamp för vildlaxen här.
Missade du dokumentären Laxfestens baksida? Klicka här.
Läs även tidigare notiser om laxodlingsindustrin.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en dokumentär om norsk laxodling ur ett globalt perspektiv. Den består av fyra delar och är på engelska.

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!