Norsk laxodlingsindustri stoppar film på SVT

Norsk laxodling har intressen både längs de sydamerikanska och nordamerkanska kusterna.

Norsk laxodling har intressen både längs de sydamerikanska och nordamerkanska kusterna.
Laxodling är en mångmiljardindustri som är viktig för Norge. Stora resurser läggs nu på att motarbeta all form av kritik mot odlingarna och för att skapa en positiv bild av norsk odlad lax.
Efter att SVT har köpt in en fransk dokumentär som kritiserar norsk fiskodlingsindustri för att vara korrupt och fisken för att vara giftig, drog ett stort norskt PR-maskineri igång. SVT kontaktades och de valde till slut att ställa in dagens sändning.
Förklaringen från SVT är att de nu granskat dokumentären igen och funnit den för ensidigt vinklad, samt att de fakta som pekar på att fisken skulle vara giftig, inte får inte stöd av forskning på området. Däremot nämner SVT inte om de fakta i filmen som påstår att odlingsindustrin är korrupt, också är felaktiga.
 

Vill få bort fokus från miljön
På svenska tidningsredaktioner landar kontinuerligt mängder av pressmeddelanden från lobbyorganisationen Norsk Sjömat. Pressmeddelandena fokuserar på hur hälsosamt det är att äta lax eller hur bra laxindividerna har det i sina kassar. Även i diskussionerna om den inställda dokumentären, verkar fokus helt ligga på om fisken är hälsosam att äta eller inte.
– Det är tydligt att de vill vända blickarna bort från själva kärnproblemet, hur laxodlingarna påverkar ekologin i havet och älvarna, säger chefredaktör Martin Falklind.
– Anledningen till att jag inte köper norsk odlad lax, är det faktum att odlingarnas negativa miljöeffekter hotar havsmiljön och de vilda laxbestånden. Dessutom har norsk fiskodlingsindustri odlingar över hela världen och på bortaplan verkar de ta de ännu mindre naturhänsyn.
Martin Falklind hoppas att det kommer fler filmer som granskar den norska laxodlingsindustrin, men ur ett mer balanserat perspektiv.
– Jag tror säkert att SVT i detta fall hade goda skäl för att ställa in sändningen. Men jag har själv erfarenheter av hur norsk odlingsindustri agerar när de upplever att de har blivit trampade på tårna. De kan upplevas ganska hotfulla.

Maria Ålander

Publicerad: 29 mars 2015
Av: Fiskejournalen