Norsk rekordvar tagen på kikmete

Där satt den! Asgeir gav inte upp och kunde till slut landa sin drömfisk. Foto: Asgeir Alvestad

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

I våras skrev vi om Asgeirs satsning på slätvar, efter att han i sina hemmavatten satt nytt norgerekord. Nu har han visat att fisket efter denna mäktiga rovfisk kan vara lika bra på hösten.
Den väldiga slätvaren upptäcktes tidigt på kvällen på en meters djup. Asgeir gjorde allt i sin makt för att få den att hugga, men utan resultat. Tills slut lämnades platsen. Kanske skulle slätvaren finnas kvar lite senare – och då vara mer huggvillig? Ja, kvar låg den när Asgeir och hans vänner återvände efter en halvtimme, men knappast mer intresserade av Asgeirs olika beten. Hans erfarenhet är att slätvarar som kommer in under natten brukar vara betydligt mer aktiva, och därför började förhoppningen om att få in den i båten att försvinna.
Men plötslig gör fisken ett minimalt utfall och tar ett försiktigt bett av betesfisken.
– Det var tillräckligt för att kroka den och fisken kom upp från botten i några hektiska sekunder. Jag kände tyngden direkt och fisken gjorde ett par rusningar innan vi kunde håva den, berättar Asgeir.

Kroken lossnade av sig själv men nu var fisken säkrad. När mätning och vägning var gjord var stämningen på topp – det var verkligen en rekordfisk som fångats! Längden var 67 centimeter och vikten 3860 gram. Därmed hade Asgeirs gällande rekord överträffats med 4 centimeter och 235 gram.

5
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Slätvaren var bara en av många fiskar som kom upp under det framgångsrika nattfisket.
– Hösten är en speciell fisketid, och allra bäst blir det för dem som fiskar på natten, skriver Asgeir på sin blogg.

Stort grattis Asgeir!

Läs mer om fångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Större, tyngre, modernare – HiLo 2017

2017 års upplaga av Abu Garcias välrenommerade bete Hi-Lo är både längre och tyngre – dessutom har den klassiska vobblern förärats med en ny intressant och ack så viktig detalj. I över 60 år har Hi-Lo fångat gäddor, gösar och abborrar på olika djup, tack vare den ställbara skeden. En egenskap lika viktig då som

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!