Nu eller aldrig – Vi behöver din hjälp!

vattenkraft_ny_lag[gravityform id=”17″ name=”Till: Anna-Karin Hatt/Energiminister Annie Lööf/Näringsminister Lena Ek/Miljöminister”]
Det är hög tid att fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn blir en verklighet inom vattenkraften. Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare.
Under årens lopp har de flesta industrier i Sverige varit tvungna att anpassa sig i takt med att miljökraven har ökat. Detta har vattenkraftsindustrin kunnat strunta i, man har ju kunnat hänvisa till sina urgamla privilegiebrev och vattendomar. Över 95 procent av Sveriges vattenkraftverk har kunnat drivas utan några miljöhänsyn, helt enkelt eftersom de fick sina tillstånd innan miljöbalken kom till. Det betyder bland annat skadliga variationer i vattenflödet och att vi har tusentals kraftverk i Sverige som saknar passager för fiskar och andra djur. Vid de fåtal som har en passage, saknas ofta en fungerande väg för fisken nedströms. Resultatet blir fiskfärs i turbinerna.

Ljus i tunneln!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har vi under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.

Ny lagstiftning ett måste!
Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion.

Därför behövs nu din hjälp!
Visa ditt stöd för en ny lagstiftning genom att skicka vårt färdiga brev till de ansvariga ministrarna.
Du klickar snabbt och enkelt iväg brevet genom att fylla i namn och e-post här nedan!

Dela här

Tack för din hjälp!
Martin Falklind, chefredaktör Fiskejournalen

DELA PÅ FACEBOOK GENOM ATT TRYCKA PÅ KNAPPEN HÄR UNDER!

facebook-button_200

Publicerad: 27 December 2013
Av: Mathias Arnham