”Nu kan vi få länsstyrelserna att skärpa tillsynen”

Omkring 1690 m³ bottensediment har muddrats i Fållnäsviken. (Bild: Tobias Fränstam)
Omkring 1690 m³ bottensediment har muddrats i Fållnäsviken. (Bild: Tobias Fränstam)

Sportfiskarna: Det finns tyvärr många exempel på att våra länsstyrelser inte agerar i olika tillsynsärenden för vattenverksamhet. En ny dom ger nu miljöorganisationer som Sportfiskarna möjlighet att kräva att länsstyrelserna gör sitt jobb.
Om du känner till en pågående eller nyss genomförd vattenverksamhet där man inte följer det tillstånd som finns eller där verksamheten sker eller har skett utan tillstånd, kan du anmäla händelsen till den lokala länsstyrelsen. Det kan till exempel gälla ärenden som rör vattenkraftverk, fiskvägar, muddringar eller rensningar i vattendrag där verksamhetsutövaren inte följer det tillstånd som finns eller inte har sökt tillstånd trots att sådant krävs för verksamheten.  Bifoga gärna viktig bevisning som foton eller annat som styrker din sak. Om länsstyrelsen väljer att inte agera har Sportfiskarna nu möjlighet att överklaga beslutet och driva länsstyrelsen till handling.

Här kan du läsa vad som definieras som en vattenverksamhet.

Länsstyrelserna ska bevaka och ingripa

Länsstyrelserna har som uppgift att ingripa mot olagliga ingrepp i vattenmiljön samt att se till att alla som bedriver vattenverksamhet har de tillstånd som krävs och följer dessa, det vill säga de har tillsyn över vattenverksamheter. I början av oktober kom en dom som klargör att miljöorganisationer har rätt att överklaga tillsynsbeslut, exempelvis i fall där länsstyrelsen beslutat att inte utöva tillsyn, trots att de har tillsynsansvar för verksamheten. Det betyder att Sportfiskarna, Älvräddarna och övriga miljöorganisationer med talerätt nu har större möjligheter att trycka på länsstyrelser för att utöva den tillsyn de har ansvar att utföra.

Nu hopp om åtgärder i Fållnäsviken

Domen ger även ökade möjligheter att nå framgång i ett mål om Fållnäsviken där Sportfiskarna överklagat Länsstyrelsen i Stockholms beslut om att inte agera. Sportfiskarna har tidigare anmält en omfattande olovlig muddring i ett område viktigt för fiskreproduktion i Fållnäsviken i Stockholms södra skärgård. Muddringen torde strida mot bestämmelserna i Miljöbalken samt Plan- och Bygglagen. Trots omfattande bevisning i form av detaljerade foton och en djupkarta som visar att omkring 1690 m³ bottensediment muddrats har Länsstyrelsen inte vidtagit någon åtgärd i ärendet. Sportfiskarna vill att markägaren ska tvingas utföra fiskevårdande åtgärder för att kompensera för förlorade lek- och uppväxtområden. En tidigare uppskattning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att omkring en procent av kustfiskarnas lekområden försvinner årligen. Sportfiskarna går nu vidare med detta ärende.

Publicerad: 02 November 2014
Av: Morgan Fihn