Nu når algblomningen Sverige

Algblomning orsakas av blågrönalger som växer till i ett hav som hamnat i obalans. Foto: Päivi Rosqvist

Nu har algblomningen nått Gotland för första gången i sommar, vilket är rekordtidigt.
Hur omfattande och långvarig den blir beror på väderläget. Utsläppen kring Östersjön måste minska, det är enda möjligheten att slippa algblomningen i framtiden. Algblomning är ett symptom på att havet inte är i balans; Östersjön är ett av världens mest övergödda hav och de döda havsbottnarna uppgår nu till en nästan lika stor yta som två Danmark.

Bristen på stora rovfiskar i Östersjön spelar också in.

– Tyvärr ser prognosen för fortsatt eller ökad algblomning illavarslande ut och läckaget från jordbruket runt Östersjön minskar inte i dagsläget. Vi kommer aldrig att få tillbaka Östersjön i ett naturligt tillstånd då påverkan från alla miljoner människor är enorm. Därför behöver skyndsamt kraftfulla åtgärder sättas in, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF.
Bristen på stora rovfiskar i Östersjön spelar också in.
— Bristen på stora rovfiskar, som huvudsakligen orsakats av överfiske, gör att mängden spigg och skarpsill ökar, eftersom inte så många äter upp dem längre. Ju fler spigg och skarpsill, desto mer djurplankton går åt för att föda dem. Bristen på djurplankton gör i sin tur att mängden växtplankton skjuter i höjden. När växtplanktonen dör, faller de ner till botten och bidrar till och till syrebristen. Det blir en ond cirkel, berättar Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.

De gifter som algerna utsöndrar kan påverka såväl andning, som lever och mage.

Det finns flera typer av blågröna alger eller cyanobakterier som de egentligen heter som orsakar algblomning i svenska insjöar och Östersjön. De gifter som algerna utsöndrar kan påverka såväl andning, som lever och mage. De vanligaste symptomen är illamående, kräkningar hudirritation och diarréer. Om man får i sig algvatten, t ex vid en kallsup, kan man få feber och allvarligare påverkan på lever, njurar och muskler.

Publicerad: 01 July 2016
Av: Fiskejournalen