Nu river vi ut kraftverk!

Hittar du ett vattenkraftverk som inte är i bruk – kontakta Älvräddarna. (Fotograf: Tom Wistmy)

Älvräddarna:
Älvräddarna efterlyser vattenkraftverk som står still. Sådana kraftverk innebär enbart en miljöskada och ska rivas ut, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Älvräddarna begärde i december 2011 att kammarkollegiet skulle undersöka möjligheterna att återkalla tillståndet för Långfors kraftverk i Långan. Ägarna, Jämtkraft AB motsätter sig detta, men ansökan är inlämnad och allt fler remissinstanser ansluter sig nu till kammarkollegiets syn på saken och menar att sammantaget skulle en utrivning av det gamla kraftverket vara det bästa för miljön.
Nu uppmanar Älvräddarna Fiskejournalens läsare att meddela Älvräddarna om ni känner till kraftverk som står still och inte används.
– Enligt 24 kapitlet i miljöbalken ska tillstånd för vattenverksamheter återkallas om verksamheten upphört eller om det behövs för att Sverige ska kunna uppfylla sina förpliktelser mot EU, säger Christer Borg.
Förmodligen finns det många gamla kraftverk som idag bara står och är vandringshinder och där en utrivning skulle vara det bästa för miljön, menar Christer Borg. Dessutom kan det finnas idag inte godkända oljor i gamla generatorer som om de börjar läcka kan ge ytterligare skador på miljön.
Så ut och leta i era vattendrag efter kraftverk som inte används, meddela Älvräddarna. Kontaktinformation hittar ni på www.alvraddarna.se.
Älvräddarna kommer att agera genom att vidta de lagliga åtgärder som behövs för att inleda rättsprocesser om återkallelse och åtföljande utrivning.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!