Ny femtonplussare från Petter – som här bjuder på tips!

Petter med sin senaste drömgädda som togs på yttrolling. Den här gången stannade vågen på 15,18 kilo Foto: Petter Støttum

Nyligen fångade Petter Støttum en enorm efterleksgädda på 130 centimeter och 15,18 kilo. Det var hans femte gädda över 15 kilo och här kommer några trollingtips från den norska gäddkungen.

Petter gillar att fiska grunt efter leken och hans senaste jättegädda tog på en 27 centimeters ShadTeez som trollades ytligt. Hugget var brutalt och fisken bjöd på flera rusningar innan den kunde håvas. Efter några snabba bilder återfick den friheten och simmade tillbaka i den sjö som Petter haft sånt makalöst fiske i. Totalt har fem gäddor över femton kilo kommit upp och toppfisken, som han fick en höstdag 2011, vägde 18,74 kilo och är fortfarande norskt rekord.

Man blir naturligtvis nyfiken på hur han bär sig åt.
– Fisket måste förstås varieras över året. Nu efter leken kör jag mycket yttrolling med stora gummibeten i grunda vikar, vars djup varierar mellan 1-1,5 meter. ShadTeez 27 cm med shallow-skruv har gett mig massor av gäddor och dessa fiskar jag med paravan. Färgerna kan variera men ”Headlight” och ”Pearl” brukar vara giftiga. Jag kör med tre spön på varje sida och varierar hastigheten mellan 1 till 1,2 knop, beroende på vattentemperaturen som snabbt kan variera. Min senaste fisk högg när det var 12,5 grader, men senare på dagen steg temperaturen till 18 grader. Det måste man förstås anpassa sig efter.

”Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar”

Paravanerna går mellan 7-30 meter från sidan av båten och man måste vara beredd på att huggen kan vara brutala. Min senaste fisk högg på det innersta spöt nära båten och jag kunde se fisken lyfta ut vattnet. Samma dag högg de också på paravanen så de var helt klart en dag då allt stämde. Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar, berättar han.

Hur man finner en lovande vik kan vara svårt och Petter rekommenderar att man följer sin magkänsla. Men det kan också vara en bra idé att åka runt tidigt på våren och titta efter stor fisk.
– I viken där jag tog min senaste stora gädda hade jag sett enorma gäddor under leken. Håll även utkik efter betesfisk. Finns de i närheten är gäddorna inte långt borta, tipsar han.

Apropå magkänsla så frågar vi Petter om han tror på någon mer jättegädda under året –  kanske rent av en putsning av hans gällande rekord?
– Nja, jag siktar i alla fall på minst en gädda till över femton kilo. Nu går snart gäddan djupare och då kör vi mycket vobbler och slowtrolling med nedblyade shads eller hybridbeten som Mike the Pike. Det brukar kunna ge riktigt bra fiske över sommaren. Annars är höstfisket hett i den här sjön och min rekordfisk från 2011 fångade jag på vobblertrolling i november.

Petter med sitt norska rekord från 2011. Fisken var 126,5 centimeter lång och vägde 18,74 kilo. Foto: Petter Støttum

Men årets novemberfiske missar jag. Då är det spinnfiske efter musky som gäller i USA. Fiskarna liknar varandra och huggen kommer ofta riktigt nära båten, så det ska nog bli skoj, avslutar han.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!