Ny femtonplussare från Petter – som här bjuder på tips!

Petter med sin senaste drömgädda som togs på yttrolling. Den här gången stannade vågen på 15,18 kilo Foto: Petter Støttum

Nyligen fångade Petter Støttum en enorm efterleksgädda på 130 centimeter och 15,18 kilo. Det var hans femte gädda över 15 kilo och här kommer några trollingtips från den norska gäddkungen.

Petter gillar att fiska grunt efter leken och hans senaste jättegädda tog på en 27 centimeters ShadTeez som trollades ytligt. Hugget var brutalt och fisken bjöd på flera rusningar innan den kunde håvas. Efter några snabba bilder återfick den friheten och simmade tillbaka i den sjö som Petter haft sånt makalöst fiske i. Totalt har fem gäddor över femton kilo kommit upp och toppfisken, som han fick en höstdag 2011, vägde 18,74 kilo och är fortfarande norskt rekord.

Man blir naturligtvis nyfiken på hur han bär sig åt.
– Fisket måste förstås varieras över året. Nu efter leken kör jag mycket yttrolling med stora gummibeten i grunda vikar, vars djup varierar mellan 1-1,5 meter. ShadTeez 27 cm med shallow-skruv har gett mig massor av gäddor och dessa fiskar jag med paravan. Färgerna kan variera men ”Headlight” och ”Pearl” brukar vara giftiga. Jag kör med tre spön på varje sida och varierar hastigheten mellan 1 till 1,2 knop, beroende på vattentemperaturen som snabbt kan variera. Min senaste fisk högg när det var 12,5 grader, men senare på dagen steg temperaturen till 18 grader. Det måste man förstås anpassa sig efter.

”Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar”

Paravanerna går mellan 7-30 meter från sidan av båten och man måste vara beredd på att huggen kan vara brutala. Min senaste fisk högg på det innersta spöt nära båten och jag kunde se fisken lyfta ut vattnet. Samma dag högg de också på paravanen så de var helt klart en dag då allt stämde. Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar, berättar han.

Hur man finner en lovande vik kan vara svårt och Petter rekommenderar att man följer sin magkänsla. Men det kan också vara en bra idé att åka runt tidigt på våren och titta efter stor fisk.
– I viken där jag tog min senaste stora gädda hade jag sett enorma gäddor under leken. Håll även utkik efter betesfisk. Finns de i närheten är gäddorna inte långt borta, tipsar han.

Apropå magkänsla så frågar vi Petter om han tror på någon mer jättegädda under året –  kanske rent av en putsning av hans gällande rekord?
– Nja, jag siktar i alla fall på minst en gädda till över femton kilo. Nu går snart gäddan djupare och då kör vi mycket vobbler och slowtrolling med nedblyade shads eller hybridbeten som Mike the Pike. Det brukar kunna ge riktigt bra fiske över sommaren. Annars är höstfisket hett i den här sjön och min rekordfisk från 2011 fångade jag på vobblertrolling i november.

Petter med sitt norska rekord från 2011. Fisken var 126,5 centimeter lång och vägde 18,74 kilo. Foto: Petter Støttum

Men årets novemberfiske missar jag. Då är det spinnfiske efter musky som gäller i USA. Fiskarna liknar varandra och huggen kommer ofta riktigt nära båten, så det ska nog bli skoj, avslutar han.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!