Ny femtonplussare från Petter – som här bjuder på tips!

Petter med sin senaste drömgädda som togs på yttrolling. Den här gången stannade vågen på 15,18 kilo Foto: Petter Støttum

Nyligen fångade Petter Støttum en enorm efterleksgädda på 130 centimeter och 15,18 kilo. Det var hans femte gädda över 15 kilo och här kommer några trollingtips från den norska gäddkungen.

Petter gillar att fiska grunt efter leken och hans senaste jättegädda tog på en 27 centimeters ShadTeez som trollades ytligt. Hugget var brutalt och fisken bjöd på flera rusningar innan den kunde håvas. Efter några snabba bilder återfick den friheten och simmade tillbaka i den sjö som Petter haft sånt makalöst fiske i. Totalt har fem gäddor över femton kilo kommit upp och toppfisken, som han fick en höstdag 2011, vägde 18,74 kilo och är fortfarande norskt rekord.

Man blir naturligtvis nyfiken på hur han bär sig åt.
– Fisket måste förstås varieras över året. Nu efter leken kör jag mycket yttrolling med stora gummibeten i grunda vikar, vars djup varierar mellan 1-1,5 meter. ShadTeez 27 cm med shallow-skruv har gett mig massor av gäddor och dessa fiskar jag med paravan. Färgerna kan variera men ”Headlight” och ”Pearl” brukar vara giftiga. Jag kör med tre spön på varje sida och varierar hastigheten mellan 1 till 1,2 knop, beroende på vattentemperaturen som snabbt kan variera. Min senaste fisk högg när det var 12,5 grader, men senare på dagen steg temperaturen till 18 grader. Det måste man förstås anpassa sig efter.

”Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar”

Paravanerna går mellan 7-30 meter från sidan av båten och man måste vara beredd på att huggen kan vara brutala. Min senaste fisk högg på det innersta spöt nära båten och jag kunde se fisken lyfta ut vattnet. Samma dag högg de också på paravanen så de var helt klart en dag då allt stämde. Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar, berättar han.

Hur man finner en lovande vik kan vara svårt och Petter rekommenderar att man följer sin magkänsla. Men det kan också vara en bra idé att åka runt tidigt på våren och titta efter stor fisk.
– I viken där jag tog min senaste stora gädda hade jag sett enorma gäddor under leken. Håll även utkik efter betesfisk. Finns de i närheten är gäddorna inte långt borta, tipsar han.

Apropå magkänsla så frågar vi Petter om han tror på någon mer jättegädda under året –  kanske rent av en putsning av hans gällande rekord?
– Nja, jag siktar i alla fall på minst en gädda till över femton kilo. Nu går snart gäddan djupare och då kör vi mycket vobbler och slowtrolling med nedblyade shads eller hybridbeten som Mike the Pike. Det brukar kunna ge riktigt bra fiske över sommaren. Annars är höstfisket hett i den här sjön och min rekordfisk från 2011 fångade jag på vobblertrolling i november.

Petter med sitt norska rekord från 2011. Fisken var 126,5 centimeter lång och vägde 18,74 kilo. Foto: Petter Støttum

Men årets novemberfiske missar jag. Då är det spinnfiske efter musky som gäller i USA. Fiskarna liknar varandra och huggen kommer ofta riktigt nära båten, så det ska nog bli skoj, avslutar han.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!