Ny femtonplussare från Petter – som här bjuder på tips!

Petter med sin senaste drömgädda som togs på yttrolling. Den här gången stannade vågen på 15,18 kilo Foto: Petter Støttum

Nyligen fångade Petter Støttum en enorm efterleksgädda på 130 centimeter och 15,18 kilo. Det var hans femte gädda över 15 kilo och här kommer några trollingtips från den norska gäddkungen.

Petter gillar att fiska grunt efter leken och hans senaste jättegädda tog på en 27 centimeters ShadTeez som trollades ytligt. Hugget var brutalt och fisken bjöd på flera rusningar innan den kunde håvas. Efter några snabba bilder återfick den friheten och simmade tillbaka i den sjö som Petter haft sånt makalöst fiske i. Totalt har fem gäddor över femton kilo kommit upp och toppfisken, som han fick en höstdag 2011, vägde 18,74 kilo och är fortfarande norskt rekord.

Man blir naturligtvis nyfiken på hur han bär sig åt.
– Fisket måste förstås varieras över året. Nu efter leken kör jag mycket yttrolling med stora gummibeten i grunda vikar, vars djup varierar mellan 1-1,5 meter. ShadTeez 27 cm med shallow-skruv har gett mig massor av gäddor och dessa fiskar jag med paravan. Färgerna kan variera men ”Headlight” och ”Pearl” brukar vara giftiga. Jag kör med tre spön på varje sida och varierar hastigheten mellan 1 till 1,2 knop, beroende på vattentemperaturen som snabbt kan variera. Min senaste fisk högg när det var 12,5 grader, men senare på dagen steg temperaturen till 18 grader. Det måste man förstås anpassa sig efter.

”Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar”

Paravanerna går mellan 7-30 meter från sidan av båten och man måste vara beredd på att huggen kan vara brutala. Min senaste fisk högg på det innersta spöt nära båten och jag kunde se fisken lyfta ut vattnet. Samma dag högg de också på paravanen så de var helt klart en dag då allt stämde. Efterleksfisket är kort men intensivt och kan ge fantastiskt fiske om man prickar rätt dagar, berättar han.

Hur man finner en lovande vik kan vara svårt och Petter rekommenderar att man följer sin magkänsla. Men det kan också vara en bra idé att åka runt tidigt på våren och titta efter stor fisk.
– I viken där jag tog min senaste stora gädda hade jag sett enorma gäddor under leken. Håll även utkik efter betesfisk. Finns de i närheten är gäddorna inte långt borta, tipsar han.

Apropå magkänsla så frågar vi Petter om han tror på någon mer jättegädda under året –  kanske rent av en putsning av hans gällande rekord?
– Nja, jag siktar i alla fall på minst en gädda till över femton kilo. Nu går snart gäddan djupare och då kör vi mycket vobbler och slowtrolling med nedblyade shads eller hybridbeten som Mike the Pike. Det brukar kunna ge riktigt bra fiske över sommaren. Annars är höstfisket hett i den här sjön och min rekordfisk från 2011 fångade jag på vobblertrolling i november.

Petter med sitt norska rekord från 2011. Fisken var 126,5 centimeter lång och vägde 18,74 kilo. Foto: Petter Støttum

Men årets novemberfiske missar jag. Då är det spinnfiske efter musky som gäller i USA. Fiskarna liknar varandra och huggen kommer ofta riktigt nära båten, så det ska nog bli skoj, avslutar han.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fullspäckat scenprogram på Sportfiskemässan

Jakub Vagner och Marko ”Markoolio” Lehtosalo är bara några av de färgstarka personer som kommer att medverka under Sportfiskemässan i Stockholm. Scenprogrammet är nu klart och bjuder på högklassig underhållning under samtliga dagar!

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!