Ny fiskdöd vid Getterön

Fiskdöd vid Getterön

Den 17 januari i år upptäckte en fågelskådare hundratals döda fiskar i samma vattendrag som rinner ut i det känsliga fågelreservatet på Getterön. Nu har det hänt igen. (Foto: Svt Play)

I januari hittades hundratals döda fiskar i ett vattendrag vid Getteröns fågelreservat. Nu har det hänt igen.
– Jag blir förbannad över att det här ska behöva pågå, säger Björn Nilsson, ansvarig för fisketillsynen i Varbergs kommun.
Provtagning har gjorts och man har konstaterat starkt förorenat vatten i bäcken. Varifrån gifterna kommer vet man i nuläget inte. Björn Nilsson anser att Varberg kommun inte gjort vad som krävs. Vid giftutsläppet i januari lade miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, enligt Hallands nyheter,  inte ner något arbete för att hitta orsaken till fiskdöden. Istället avvaktade kommunen polisutredningen som lades ner bara några veckor senare i brist på bevis. Den gången förblev fiskdöden ett mysterium.
– Jag tycker inte att kommunen sköter den här typen av händelser så bra. Det borde finnas en instans som ska kunna ta enkla vattenprover med kort varsel. Ett vattenprov måste tas när utsläppet upptäcks och är akut, säger Björn Nilsson, som nu oroas över att fler djur skulle komma till skada i närområdet.
Dagvattenledningen, i höjd med Lassabacka, har ett stort avrinningsområde från både ett industriområde och bostadsområdet Brunnsberg.
– Nu måste vi ta reda på var utsläppet kommer ifrån och vidta åtgärder, säger Mikael Bergenheim på Vivab, det kommunala bolag som är verksamhetsutövare över dagvattnet och har ansvaret för att hålla det rent.
Mer läsning hittar du på www.hn.se
Läs även tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!