Ny gäddfabrik på Värmdö

Ingen myllrande våtmark än, men i vår kommer fisk och andra arter hit. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Sportfiskarnas Rovfiskprojekt arbetar nu bland annat med att skapa en våtmark för gädda och andra fiskarter att leka i på Värmdö vid Hemmesta.
Sedan en tid pågår arbetet med att restaurera våtmarken Hemmesta sjöäng på Värmdö i Stockholms län. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Värmdö kommun, Trafikverket, WWF, Värmdö fågelklubb och Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.
– Sportfiskarna vill verkligen ge Värmdö kommun en stor eloge för all tid och engagemang som de lagt ner i projektet. Vi hoppas att våtmarken kan fungera som en inspiration för andra kommuner att ta efter, säger Micael Söderman, biolog och projektledare på Sportfiskarnas Rovfiskprojekt.
Redan innan projektet påbörjades var området tidvis översvämmat men eftersom avrinningsområdet är utdikat så försvann vattnet lika fort som det rann till. Resultat blev att den mesta rom som de lekande gäddorna och andra fiskar lade torrlades och därmed dog rommen innan den hann kläcka. Den snabba uttransporten av vatten i de rätade dikena bidrog också till en omfattande näringstransport till utanförliggande kust.
Projektet kommer att återskapa ett våtmarksområde på ca 7 hektar genom att det i nedkant byggs en reglerbar fördämning med fiskväg. Vidare har mycket av den högre vegetation som viden, al och vass tagits bort. Åtgärden gynnar naturligtvis andra våtmarksarter utöver fisk.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!