Ny rapport om hur fisken mår

Plågad blick? Gäddorna längs Östersjökusten har det inte helt lätt, och kan behöva hjälp.

För trettonde året i rad kommer nu en samlad översikt av hur det går för våra kommersiellt viktigaste fisk- och skaldjur. Rapporten visar bland annat att utvecklingen för gösen och gäddan längs Östersjökusten är negativ.

I likhet med tidigare år är den senaste rapporten – Fisk- och skaldjursbestånd i hav och sötvatten 2017 – framtagen av SLU Aqua och utgiven av HaV i samarbete med SLU.
Underlaget bygger på uppgifter från forskning, övervakning och analys av internationella och nationella forskare, samt rapporter från yrkes- och fritidsfisket.

Nytt för i år är att just fritidsfiskets påverkan på bestånden beskrivs mer utförligt.
– Fritidsfiskets betydelse gäller till exempel sötvattens- och kustlevande arter som abborre, gädda, gös, lax, röding och öring, liksom marina arter som torsk och hummer, säger Fredrik Ljunghager, utredare på HaV.

Rapporten visar bland annat att bestånden av marulk i Nordsjön, strömming i centrala Östersjön, rödspätta och skrubba i Kattegatt och siken längs vissa delar av Östersjökusten utvecklas positivt. Sämre går det för gäddan och gösen i Östersjön samt för västkustens hummer.

”Orsaken till att många bestånd är i dåligt skick beror på att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt”

– Orsaken till att många bestånd är i dåligt skick beror på att fisketrycket historiskt har varit, och i många fall fortfarande är, för högt. Det gäller både svenska och andra länders fiske, och det gäller både yrkes- och fritidsfisket, säger Magnus Appelberg. Professor på SLU Aqua.

Läs mer om rapporten här.

Läs hela rapporten här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 03 February 2018
Av: Hans Hällman