Ny satsning på selektivt yrkesfiske

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Selektivt fiske innebär enkelt uttryckt att man försöker fånga rätt arter av rätt storlek vid rätt plats och rätt tidpunkt. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Regeringen satsar 38 miljoner kronor under en fyraårsperiod, för att hjälpa yrkesfisket att bli mer selektivt. För att stötta denna satsning inrättas nu Sekretariatet för selektivt fiske vid SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil.
Utkast av fisk – alltså att fångade fiskar av olika skäl kastas åter i vattnet – i det kommersiella fisket motverkar långsiktigt hållbart nyttjande av havets biologiska resurser. Ett mål i den nya gemensamma fiskeripolitiken inom EU är därför att gradvis införa en skyldighet att landa alla fångster av arter som omfattas av kvoter. För att stimulera utvecklingen av selektivt fiske och därmed underlätta för yrkesfisket att efterleva landningsskyldigheten har Institutionen för akvatiska resurser i Lysekil, som ingår i SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) startat ett Sekretariat för selektivt fiske. Avsikten med sekretariatet är att hjälpa yrkesfisket att formulera sina idéer i projektform som sedan kan utvärderas vetenskapligt och användas inom fiskeriförvaltningen i Sverige.
– Detta är en ny arbetsform som vi provar eftersom ett utkastförbud kommer att innebära många nya utmaningar för fisket, och då är det näringen som bäst kan formulera problem och idéer till lösningar, säger Joakim Hjelm, forskare på Akvatiska resurser.
– Vi tror även att detta arbetssätt underlättar det generella samarbetet mellan yrkesfiske, forskning och förvaltning, menar Daniel Valentinsson, föreståndare för Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.
Sekretariatet för selektivt fiske har inrättats på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten (HaV) som 2014 ansvarar för satsningen. Insamlandet av projektidéer pågår under april–juni 2014, varefter en styrgrupp på HaV beslutar vilka projekt som skall utföras under 2014.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!