Ny tvåplussare från Kalmarsund

Skam den som ger sig. 17 sekundmeters vind och en urladdad motor hindrade inte David från att fånga sitt fiskelivs skönaste abborre.

Kalmarsund fortsätter att leverera abborrfiske i världsklass. Den här gången var det David ”Skinnet” Axelssons tur att spinnfiska upp en fisk på rätt sida tvåkilos-strecket.

Mycket i Davids liv kretsar kring fiske. När han inte designar beten för rubberbait.com så svingar han spöt så ofta det går. Nyligen blev det ett dubbelt dagspass. Förmiddagens gäddfiske hade varit segt och när hans kompis slutade jobbet och ville fiska var det bara att ladda om och ge sig ut igen. Den här gången skulle det satsas på stor abborre. Samtliga i båten fiskade med samma bete – deras egendesignade Albu Paddeltail på en fem grams jiggskalle. Färgen var ljus motoroil med rött glitter.
– Det är ett riktigt hett bete som vi fått mycket fisk på, berättar David.

Albu Paddeltail. Foto: David Axelsson

Svåra förhållanden rådde med kulingvindar och en urladdad elmotor. Men fisket gav genast några kilosfiskar så stämningen ombord var på topp. Efter att David skickat iväg betet långt i medvinden tog det plötsligt tvärstopp.

”Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda”

– Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda. Fisken stod och stånkade och det var först när den kom upp i ytan som vi såg vad jag kämpade emot. ”Det är en abborre” skrek kompisen och nu blev det plötsligt allvar. Fisken var riktigt tung och det var skönt när den till slut låg i håven, berättar David.

Fisken var 49 centimeter lång och vägde 2180 gram. För i sort sett alla skulle det innebära ett imponerande personbästa. Men inte för David. Hans rekordfisk var knappt 100 gram tyngre och togs för några år sedan på mete. Ändå värderar David den här fångsten högre.
– Absolut! Den här fisken tog jag på spinn och på ett egendesignat bete. Det slår helt klart högre, konstaterar han.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Hinner vi få in fler rapporter om jätteabborrar från årets vårfiske i Kalmarsund? Det är tveksamt. Fiskeförbud efter gädda och abborre inträder nämligen 1 april och pågår i två månader. Se karta över fredningsområdet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!