Ny tvåplussare från Kalmarsund

Skam den som ger sig. 17 sekundmeters vind och en urladdad motor hindrade inte David från att fånga sitt fiskelivs skönaste abborre.

Kalmarsund fortsätter att leverera abborrfiske i världsklass. Den här gången var det David ”Skinnet” Axelssons tur att spinnfiska upp en fisk på rätt sida tvåkilos-strecket.

Mycket i Davids liv kretsar kring fiske. När han inte designar beten för rubberbait.com så svingar han spöt så ofta det går. Nyligen blev det ett dubbelt dagspass. Förmiddagens gäddfiske hade varit segt och när hans kompis slutade jobbet och ville fiska var det bara att ladda om och ge sig ut igen. Den här gången skulle det satsas på stor abborre. Samtliga i båten fiskade med samma bete – deras egendesignade Albu Paddeltail på en fem grams jiggskalle. Färgen var ljus motoroil med rött glitter.
– Det är ett riktigt hett bete som vi fått mycket fisk på, berättar David.

Albu Paddeltail. Foto: David Axelsson

Svåra förhållanden rådde med kulingvindar och en urladdad elmotor. Men fisket gav genast några kilosfiskar så stämningen ombord var på topp. Efter att David skickat iväg betet långt i medvinden tog det plötsligt tvärstopp.

”Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda”

– Jag trodde helst säkert att jag felkrokat en gädda. Fisken stod och stånkade och det var först när den kom upp i ytan som vi såg vad jag kämpade emot. ”Det är en abborre” skrek kompisen och nu blev det plötsligt allvar. Fisken var riktigt tung och det var skönt när den till slut låg i håven, berättar David.

Fisken var 49 centimeter lång och vägde 2180 gram. För i sort sett alla skulle det innebära ett imponerande personbästa. Men inte för David. Hans rekordfisk var knappt 100 gram tyngre och togs för några år sedan på mete. Ändå värderar David den här fångsten högre.
– Absolut! Den här fisken tog jag på spinn och på ett egendesignat bete. Det slår helt klart högre, konstaterar han.

Vi gratulerar till en fantastisk fisk!

Hinner vi få in fler rapporter om jätteabborrar från årets vårfiske i Kalmarsund? Det är tveksamt. Fiskeförbud efter gädda och abborre inträder nämligen 1 april och pågår i två månader. Se karta över fredningsområdet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!