Ny utgåva av klassiker

Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)

Jan Ekmans med muskulös Altalax.(foto: Alta museum)

En favoritbok för många laxfiskare är Sju nätter på Alta av Jan Ekman. Den utkom 1983 och har länge endast kunna köpas från antikvariat, där ett exemplar sällan samlar damm länge. Boken berättarengagerande om sju nätter på Altaälven med många storlaxfajter tillsammans med ett väl sammanfiskat gäng. Varvat mellan fiskeskildringarna tar författaren upp en lång rad fiskerelaterade ämnen på ett både roande och tankeväckande sätt. Allt illustrerat med utsökta foton.
Jan Ekman hade planer på en andra uppdaterad upplaga och en engelskspråkig version. Tiden räckte inte och han avled 2004. Nu har idén förverkligats av sonen Harald Ekman som i samarbete med Orri Vigfusson producerat en engelsk utgåva. Till verket har Harald Ekman fogat några nya foton samt en introduktion. Laxfiskaren och biologen Øystein Aas berättar om hur det gick med laxfisket efter utbyggnaden av vattenkraften i Altaälven. Lyckligtvis besannades inte Jan Ekmans dystra prognos. Alta bjuder fortfarande på det suveräna flugfiske efter storlax som gjorde den berömd redan för mer än hundra år sedan.
Jan Ekman, framgångsrik chef för Handelsbanken, var aktiv och starkt påverkande inom det organiserade sportfisket från femtiotalet och fram till slutet av åttiotalet. Han älskade att fiska, särskilt klappade hans hjärta för flugfiske. Han var under 18 år stadig gäst vid Altaälven.
Boken kan köpas från www altanights.com. Intäkter från boken går oavkortat till North Atlantic Salmon Fund, (NASF), för att användas i kampen för bättre villkor för atlantlaxen i både hav och älv.
Olof Johansson

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!