Nya avslöjanden om Jämtkraft

Rapporten "Hållbarhetsanalys kring småskalig vattenkraft i lokalt perspektiv -Långforsen i Nedre Långan" blev färdig 2001. ISBN 91-87908-56-5

Nu har det kommit fram att Jämtkraft använt sig av ekonomiska påtryckningar när det gäller forskningsresultat. Enligt uppgift hotades Mittuniversitetet med indragna forskningsmedel, om en rapport angående småskalig vattenkraft skulle komma med “fel” resultat.
Enligt nya uppgifter till Fiskejournalen beställde Jämtkraft 1999 en rapport om småskalig vattenkraft från Mitthögskolan i Östersund. Rapporten, som Jämtkraft betalade 750 000 kronor för, skulle utreda hållbarheten i att bygga ut småskalig vattenkraft vid Långforsen i nedre Långan. De källor vi pratat med uttrycker dock en stark skepsis mot Jämtkrafts intentioner med rapporten. En som fanns med i processen var forskaren och universitetslektorn Paul van den Brink.
– Rapporten skulle helt klart beskriva möjligheterna med att bygga ut Långforsen, inte konsekvenserna.
Paul van der Brink var vid tidpunkten anställd av Mittuniversitetet och deltog i flera möten om undersökningen och rapporten, vilket han gjorde i egenskap av styrelsemedlem i Naturskyddsföreningen.
– Jag fick påtryckningar om att det var viktigt att Mittuniversitetet uttryckte sig positivt, annars skulle vi inte få några mer forskningsmedel från Jämtkraft, säger Paul van der Brink.
Fiskejournalen har kontaktat Jämtkrafts presstalesman Anders Rubensson, som inte vill kommentera detta på telefon. Vi får istället ett skriftligt svar som säger att ”anledningen till rapporten var att man ville ha en rapport som gav förutsättningar till en samråds och dialogprocess.”

Här hittar du tidigare notiser där vi granskar Jämtkraft.
Har du några egna erfarenheter av Jämtkraft och deras miljöengagemang?
Kontakta oss eller kommentera i fältet nedan.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!