Nya gruvor hotar kända fiskevatten

Sandåslandet är ett unikt naturområde med mycket bra harrfiske. (Foto: Gunnar Westrin)

Sportfiskarna:
Den numera mycket tillåtande svenska minerallagstiftningen har möjliggjort för en rad, oftast utländska, gruvbolag att få undersökningstillstånd i många känsliga naturområden i främst norra Sverige.
Kända fiskevatten i vars omedelbara närhet mineralförekomster nu undersöks är exempelvis Kaitumälven, Kalix älv och harrparadiset Sandåslandet. Det australiensiskta gruvföretaget Avalon Minerals Viscaria AB har av Bergsstaten i Luleå beviljats undersökningstillstånd för malmletning i området norr om Vittangijärvi. Området sträcker sig från Vittangijärvi i söder upp och omkring sjösystemen Pirtemusjávri och Geargejávri upp mot Järämä by i Lappland i Norrbottens län. Området beräknas vara cirka 181 kvadratkilometer stort. Området innefattar även myrmarker och Torneträsk – Soppero fjällskogsnaturreservat som är ett Natura 2000-område.
Sportfiskeprofilen och miljökämpen Gunnar Westrin är djupt oroad över nyetableringen av gruvverksamhet i anslutning till områden som har stor betydelse för sportfiske, friluftsliv och renskötsel. Gunnar som i morgon kommer att debattera gruvetableringen på ett möte i Luleå har ingen förståelse för en möjlig mineralbrytning på Sandåslandet:
– Nu har gruveländet också nått vitala delar av klassiska Sandåslandet i norr, vars trakter jag känner som jungfruliga fiske- och vandringsmarker med bland annat den fiskrika Pirtemusjohka som rinner ur Pirtemusjávri. Sandåslandet är källflödesområdet till nedströms liggande Vittangiälven, som sedermera rinner ut i Torneälven. Hur kan detta bara vara möjligt? kommenterar Gunnar Westrin upprört.
Ur ett sportfiskeperspektiv är storskalig nyetablering av gruvor i känslig natur klart negativt, då det bland annat är mycket svårt att garantera att gruvdriften inte påverkar avrinnande vatten och i förlängningen fiskbestånd och vattenmiljö. Oläkbara sår i landskapet, utbyggnad av vägnät och en störning i landskapet är andra effekter som även gör det svårt att exempelvis bedriva en attraktiv sportfisketurism.
Mer läsning:
Läs mer här om gruvdagen som arrangeras av Miljöpartiet i Norrbotten.
Läs mer om gruvhoten på Gunnar Westrins blogg på Norrländska Socialdemokraten:
Kommande gruvor på Sandåslandet
Karta över gruveländet
Gruvligt möte i Kiruna
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!