Nya regler för gösfisket i Byälven

En del av Vänerns lekvandrande gös passerar Säffle. Här ses en sträcka i Zon 1, där nya regler ska skydda fisken. Foto: Jonas Andersson

Förlängd fredningstid, maximimått och begränsat antal fiskeplatser är några av de regeländringar som ska stärka den lekvandrande gösen från Vänern. Nyligen hölls ett informationsmöte i Säffle och de nya reglerna föll deltagarna i smaken. 

När gösen lekvandrar i rinnande vatten kan den på vissa platser stå väldigt tätt. Så är fallet i centrala Säffle och olovligt fiske har varit ett omfattande problem.
– När vi utvärderade fisket 2015 insåg vi att regeländringar var nödvändiga för att skydda beståndet. Nu har vi hittat en modell som vi tror på. Den innebär bland annat ett totalt fiskestopp i de två fiskezonerna närmast centrum fram till första lördagen i juli, berättar Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland.

Då kommer 20 fiskeplatser kunna bokas i Zon 1, vilken är den mest fiskrika sträckan. Endast en fiskare per dag får fiska på respektive plats och högst ett handredskap får användas. Max två gösar får tas upp per person och dessa måste vara mellan 45-65 centimeter.

”Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet”

– Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet. Jag har hört kritik mot införande av maximimått med motiveringen att dessa stora fiskar ändå är så ovanliga. Men det är ju just därför de måste skyddas, förklarar Jonas.

I de två övriga zonerna saknas en begränsning i antal fiskare. I övrigt gäller till stor del samma regler som i Zon 1. I Zon 3 är det Säffle Sportfiskeförening som ansvarar för hur reglerna utformas och efterlevs, och där kommer även båtfiske att tillåtas.

De nya reglerna innebär inte bara åtstramningar. I Zon 2 får barn under 15 år fiska gratis. Detta för att öka fiskeintresset bland unga. Foto: Jonas Andersson

Mötets deltagare tyckte överlag att reglerna var bra och att det finns ett behov av striktare regler. Länsstyrelsen ska nu följa resultatet noga och utvärdering görs i slutet av året. Blir utfallet positivt är förhoppningen att de nya reglerna kan implementeras också i närliggande vattensystem.
– Det vore förstås önskvärt om vi har liknande regler på hela sträckan mellan Säffle och Arvika. Det skulle göra sportfisket enklare och dessutom gynnsamt för gösbeståndet, avslutar Jonas.

Här kan du läsa mer om vilka regler som numera gäller i Byälven.

Här kan du se kartor över de tre zonerna i centrala Säffle.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!