Nya regler för gösfisket i Byälven

En del av Vänerns lekvandrande gös passerar Säffle. Här ses en sträcka i Zon 1, där nya regler ska skydda fisken. Foto: Jonas Andersson

Förlängd fredningstid, maximimått och begränsat antal fiskeplatser är några av de regeländringar som ska stärka den lekvandrande gösen från Vänern. Nyligen hölls ett informationsmöte i Säffle och de nya reglerna föll deltagarna i smaken. 

När gösen lekvandrar i rinnande vatten kan den på vissa platser stå väldigt tätt. Så är fallet i centrala Säffle och olovligt fiske har varit ett omfattande problem.
– När vi utvärderade fisket 2015 insåg vi att regeländringar var nödvändiga för att skydda beståndet. Nu har vi hittat en modell som vi tror på. Den innebär bland annat ett totalt fiskestopp i de två fiskezonerna närmast centrum fram till första lördagen i juli, berättar Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland.

Då kommer 20 fiskeplatser kunna bokas i Zon 1, vilken är den mest fiskrika sträckan. Endast en fiskare per dag får fiska på respektive plats och högst ett handredskap får användas. Max två gösar får tas upp per person och dessa måste vara mellan 45-65 centimeter.

”Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet”

– Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet. Jag har hört kritik mot införande av maximimått med motiveringen att dessa stora fiskar ändå är så ovanliga. Men det är ju just därför de måste skyddas, förklarar Jonas.

I de två övriga zonerna saknas en begränsning i antal fiskare. I övrigt gäller till stor del samma regler som i Zon 1. I Zon 3 är det Säffle Sportfiskeförening som ansvarar för hur reglerna utformas och efterlevs, och där kommer även båtfiske att tillåtas.

De nya reglerna innebär inte bara åtstramningar. I Zon 2 får barn under 15 år fiska gratis. Detta för att öka fiskeintresset bland unga. Foto: Jonas Andersson

Mötets deltagare tyckte överlag att reglerna var bra och att det finns ett behov av striktare regler. Länsstyrelsen ska nu följa resultatet noga och utvärdering görs i slutet av året. Blir utfallet positivt är förhoppningen att de nya reglerna kan implementeras också i närliggande vattensystem.
– Det vore förstås önskvärt om vi har liknande regler på hela sträckan mellan Säffle och Arvika. Det skulle göra sportfisket enklare och dessutom gynnsamt för gösbeståndet, avslutar Jonas.

Här kan du läsa mer om vilka regler som numera gäller i Byälven.

Här kan du se kartor över de tre zonerna i centrala Säffle.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!