Nya regler för gösfisket i Byälven

En del av Vänerns lekvandrande gös passerar Säffle. Här ses en sträcka i Zon 1, där nya regler ska skydda fisken. Foto: Jonas Andersson

Förlängd fredningstid, maximimått och begränsat antal fiskeplatser är några av de regeländringar som ska stärka den lekvandrande gösen från Vänern. Nyligen hölls ett informationsmöte i Säffle och de nya reglerna föll deltagarna i smaken. 

När gösen lekvandrar i rinnande vatten kan den på vissa platser stå väldigt tätt. Så är fallet i centrala Säffle och olovligt fiske har varit ett omfattande problem.
– När vi utvärderade fisket 2015 insåg vi att regeländringar var nödvändiga för att skydda beståndet. Nu har vi hittat en modell som vi tror på. Den innebär bland annat ett totalt fiskestopp i de två fiskezonerna närmast centrum fram till första lördagen i juli, berättar Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland.

Då kommer 20 fiskeplatser kunna bokas i Zon 1, vilken är den mest fiskrika sträckan. Endast en fiskare per dag får fiska på respektive plats och högst ett handredskap får användas. Max två gösar får tas upp per person och dessa måste vara mellan 45-65 centimeter.

”Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet”

– Att vi införde ett maximimått beror på att dessa fiskar är så viktiga för beståndet. Jag har hört kritik mot införande av maximimått med motiveringen att dessa stora fiskar ändå är så ovanliga. Men det är ju just därför de måste skyddas, förklarar Jonas.

I de två övriga zonerna saknas en begränsning i antal fiskare. I övrigt gäller till stor del samma regler som i Zon 1. I Zon 3 är det Säffle Sportfiskeförening som ansvarar för hur reglerna utformas och efterlevs, och där kommer även båtfiske att tillåtas.

De nya reglerna innebär inte bara åtstramningar. I Zon 2 får barn under 15 år fiska gratis. Detta för att öka fiskeintresset bland unga. Foto: Jonas Andersson

Mötets deltagare tyckte överlag att reglerna var bra och att det finns ett behov av striktare regler. Länsstyrelsen ska nu följa resultatet noga och utvärdering görs i slutet av året. Blir utfallet positivt är förhoppningen att de nya reglerna kan implementeras också i närliggande vattensystem.
– Det vore förstås önskvärt om vi har liknande regler på hela sträckan mellan Säffle och Arvika. Det skulle göra sportfisket enklare och dessutom gynnsamt för gösbeståndet, avslutar Jonas.

Här kan du läsa mer om vilka regler som numera gäller i Byälven.

Här kan du se kartor över de tre zonerna i centrala Säffle.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!