Nya rön om elektriska ålar

På Universeum i Göteborg finns denna elektriska ål att beskåda. Men håll fingrarna borta från akvariet!


På Universeum i Göteborg finns denna elektriska ål att beskåda. Men håll fingrarna borta från akvariet!

Forskare har nu studerat elektriska ålar med hjälp av höghastighetskameror. Det visar sig att deras sätt att attackera är mycket likt en el-pistol.
Nyligen publicerade tidskriften Science en intressant studie på de mytomspunna elektriska ålarna från Amazonas. Trots att dessa fiskar länge har funnits med i vetenskapen, både som försöksobjekt och som inspiratörer till uppfinningar, har ingen riktigt vetat hur deras elektriska system fungerar.
Genom att bland annat rigga upp kameror som tog tusen bilder per sekund, samtidigt som forskarna mätte spänningen, kunde de studera hur ål och byte reagerade.

Har tre olika elsystem
Det visade sig att ålarna har tre olika elektriska urladdningar. Ett lågspänningssystem som den använder för att orientera sig. Ett system som sänder iväg två-tre korta pulser med högspänning och som fisken använder för att hitta byten. Slutligen har den ett system med högfrekventa pulser som den drar iväg när den ska paralysera ett byte eller själv blir attackerad. De högfrekventa pulserna kan jämföras med en elpistol, men medan en elpistol skickar iväg 19 högspänningspulser per sekund, producerar den elektriska ålen 400 pulser per sekund.
Precis som elpistolen, paralyserar de elektriska pulserna offrets motorneuroner, alltså nerverna som kontrollerar våra muskler. Detta gör att bytet totalparalyseras under en kort stund. Under den tiden hinner den elektriska ålen äta upp sitt byte.

Maria Ålander
Källa: Vanderbilt University

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!