Nya sökfunktioner för att hitta stora fiskar

Storfiskregistret, Sportfiskarnas kunskapskälla om svenska storfiskar, har nu uppdaterats med fler sökfunktioner och det blir även enklare att anmäla fisk.
Under sommaren har Sportfiskarnas IT-expert Anders Bergman uppdaterat Storfiskregistret med bland annat fler sökfunktioner. Flera andra funktioner är också inbyggda, bland annat möjligheten att logga in och få sina personuppgifter förifyllda från medlemsregistret, vilket underlättar anmälan. Vid anmälan av flera fiskar från samma fisketur ligger då även uppgifterna kvar från tidigare anmälan.
Under förra uppdateringen råkade kravet på obligatoriska uppgifter försvinna i några fall, men det är nu justerat. Vikt, fångstdjup och fiskens längd är exempel på obligatoriska uppgifter som ska säkerställa Storfiskregistrets unika förutsättningar som kunskapskälla.
– Det är verkligen ett fantastiskt arkiv med otroliga möjligheter till information om våra svenska fiskarter, säger Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Storfiskregistret – en pigg 43-åring

Storfiskregistret kom till efter att sportfiskarna Benkt Hanefors, Arne Broman och Olof Johansson under 1960-talet började fundera i banorna kring någon sorts registrering av stora fiskar. Influenserna kom från England. Efter en ordentlig övertalningskampanj hos sportfiskeförbundet (Fritidsfiskarna hette det då), där Benkt Hanefors dessutom satt med i förbundsstyrelsen, fick man 1971 gehör och Benkt blev den officiella storfiskregistreraren. Alla som spöfångade en fisk över den artens tufft satta minimivikt kunde anmäla den till Storfiskregistreringen, precis som nu. Sportfiskeförbundet utfärdar dessutom de officiella svenska rekorden.
På en fråga i samband med att registret fyllde 40 år om vad som var syftet med Storfiskregistret svarade Benkt:
– Att samla fakta och data med geografiska uppgifter, hur stora de kunde bli och så vidare. Tanken var att vi skulle bidra med detta. Det är ju dessutom tillgängligt och sökbart för alla. Det har verkligen varit till stor nytta med så många fiskar i databasen.

År 2000 tog Håkan Brugård över och då hade hans föregångare Benkt Hanefors (då 75 år gammal), Jan Olsson och Lasse Söderberg registrerat drygt 12 000 fiskar under de första 29 åren! Efter detta har Håkan Brugård hunnit se anmälningsförfarandet bli digitalt, med alla fördelar det innebar, samt lämnat över stafettpinnen till nuvarande storfiskregistrerare Nicka Hellenberg. Registret innehåller idag drygt 30 000 fiskar och det fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster. Registret är dessutom sökbart för alla Sportfiskarnas medlemmar.

Svenska rekord saltvatten

Svenska rekord sötvatten

Bonito fångad i svenska vatten, en av drygt 30 000 fiskar i registret. (Foto: Storfiskregistret)

Bonito fångad i svenska vatten, en av drygt 30 000 fiskar i registret. (Foto: Storfiskregistret)

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!