Nya vägtrummor för fisk och folk

Alla våra vägar skär av mängder av vandringsvägar för fiskar, om man inte tänker på hur man bygger vägtrummor och kulvertar. Foto: Flickr.com

I den amerikanska stormen Irenes fotspår, såg några entusiaster möjligheten att skapa fiskvänliga vägtrummor. Dessa skulle inte bara underlätta för fisken, utan dessutom skydda staden mot framtida översvämningar
I veckan belönades en ideella föreningen ”Vermonts White River Partnership” i USA, för sitt kloka och handlingskraftiga beslut att bygga fiskvänliga vägtrummor. Priset delades ut av US Fish- & Wildlifeservice.
Efter stormen Irene, 2011, hade tusentals vägkulvertar förstörts och skapat enorma översvämningar i deltaområdet runt White River i Vermont. Genom att snabbt identifiera de förstörda vägtrummorna samt kontakta fiskvägsexperter, såg man till att uppbyggandet skedde med fisken i åtanke.
Ekonomiskt långsiktiga
De fiskvänliga vägtrummorna är dessutom inte bara bra för fisken, utan blir mer ekonomiska på lång sikt, eftersom de tål översvämningar bättre. Idén har inspirerat till en nationell diskussion i USA om just vägtrummor och fiskframkomlighet.
Med tanke på all återuppbyggnad som den amerikanska östkusten står inför nu, efter stormen Sandy, finns det otaliga möjligheter att bygga kulvertar och vägtrummor på ett fiskvänligt sätt.

Maria Ålander

 

 

 

 

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!