Nykalkningsbehov: Halån väntar på åtgärder

Halån är ett strömvatten med stor förbättringspotential för sportfiske. (Foto: Roger Henriksson)

Halån är ett strömvatten med stor förbättringspotential för sportfiske. (Foto: Roger Henriksson)

Sportfiskarna: Halån i norra Värmland som ingår i Norra Finnskoga FVOF är tydligt försurningspåverkad vilket bekräftats i biologiska undersökningar. Ån har hittills inte omfattats av kalkningsåtgärder eller biotopvård.
I åns strömpartier finns ett litet naturligt öringbestånd som skulle kunna öka och utgöra grunden för ett förbättrat sportfiske om ån åtgärdades. De åtgärder som krävs är framförallt kalkning men även viss biotopåterställning efter flottledningsrensning. Ån har höga naturvärden genom sitt öringbestånd och genom att den nästan helt saknar vandringshinder. Förutom ett partiellt vandringshinder i form av rester från flottningsepoken vid Badsjöosen, är ån på den svenska sidan tillgänglig för fiskvandring i sin helhet.
– Att ett så stort försurat strömmande vatten med öring aldrig kalkats är tragiskt. Öringen är stressad av dålig vattenkemi och har naturligtvis svårt att reproducera sig. Ån är mycket ovanlig och värdefull genom att inga definitiva vandringshinder finns på en så lång sträcka, berättar Jens Andersson, kalkhandläggare på Länsstyrelsen i Värmlands län.
Den drygt 27 kilometer långa Halån kommer från Norge och rinner sedan i cirka 13 kilometer i Sverige, för att sedan åter flöda in i Norge i den av gränsen delade sjön Halsjön. Kalkningsåtgärder behövs, där en kalkdoserare placerad vid t ex Bråtedammen i Norge är ett alternativ. Ån klassas ha Måttlig ekologisk status. Problem att tidigare samfinansiera kalkningen tillsammans med norska myndigheter är en av orsakerna till att ån aldrig kalkats.
– Vi överväger att söka medel för att nykalkning av ån. Med tanke på att vi minskat kalkdoserna bara i Värmlands län med över 30 % sedan 2006 bör medel nu ha frigjorts för att möjliggöra nykalkning av Halån, kommenterar Jens Andersson.
Idag bedrivs inget nämnvärt sportfiske i ån, då öringbeståndet för en tynande tillvaro men kalkning och biotopvård skulle kunna få öringbeståndet och åns övriga biologiska liv att förbättras avsevärt. Då ån rinner genom i stort sett väglöst land är vildmarkskänslan längs med ån påtaglig, och det finns säkerligen ett otal fina fiskeplatser att upptäcka, bara fisken i ån får en chans.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!