Nytt reservat i Säveån blir av

Till våren-sommaren 2013 är tanken att det ska vandra leksugna laxar och havsöringar ovanför Hedefors kraftverk i Säveån. Även ålar och annan migrerande fisk ska få fri lejd. (Foto: Hans Falklind)

Nu bildas ett tredje reservat längs Säveån i Lerums kommun, Västra Götaland. Detta innebär att de mest värdefulla strömsträckorna i ån har fått ett fullgott skydd.
Nu har Regeringen beslutat att inte ta upp överklagandet av Länsstyrelsens beslut att bilda naturreservat av Säveån vid Hedefors. Det var Lerums församling som överklagade beslutet eftersom man ansåg att reservatet skulle försvåra för kyrkan att ordna ny begravningsplats. Regeringsbeslutet innebär att reservatet nu är ett faktum. Reservatet Säveån-Hedefors kommer även att inrymma den nya fiskväg som håller på att byggas förbi kraftverket i Hedefors. Reservatet blir det tredje längs Säveån och innebär att de värdefullaste strömsträckorna i ån nu har ett fullgott skydd.
– Det här är oerhört glädjande säger Lennart Olsson på Länsstyrelsens Naturvårdsenhet. Regeringens beslut innebär att alla formella hinder nu är avklarade.
Fiskvägen kommer att vara klar i maj 2013. Därefter börjar arbetet med leder och andra detaljer i reservatet.
– Förhoppningsvis kan vi ha en invigning av såväl reservat som fiskväg samtidigt som den första laxen stiger upp i omlöpet förbi Hedefors, säger Lennart Olsson.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!