Odlad lax – en simmande grönsak

Odlad lax - en simmande grönsak
Vegetabiliskt foder försämrar laxens näringsvärde. (Ill: Erik Kohlström)
Enligt en undersökning från norska NRK innehåller odlad lax allt mindre Omega 3. Halten av de hälsosamma fettsyrorna har halverats de senaste tio åren, och boven i dramat är laxens egen diet.
Tillgången på billigt fiskmjöl räcker helt enkelt inte till för den enorma laxodlingsindustrin. Vild lax lever av fisk och får därför i sig mycket Omega 3, medan de i fångenskap i allt högre utsträckning får vegetabiliskt foder. Detta leder till sämre näringsvärden i de produkter som säljs.
– Den odlade laxen börjar likna en simmande grönsak, säger professor Harald Arnasen, hjärtspecialist på Ullevåls sjukhus, till NRK.
Lax marknadsförs hårt som en god källa till Omega 3. Undersökningen, som gjordes av konsumentprogrammet FBI, visar dock att odlade laxfiléer kan innehålla så lite som 0,7 procent av det nyttiga fettet.
Sill innehåller mer än fem gånger så mycket fleromättade fetter, enligt livsmedelsverket. Det finns alltså skäl att ifrågasätta de hälsoargument som laxindustrin gärna lyfter fram.

Erik Kohlström

Publicerad: 06 February 2011
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: