Odling av svenska jätteräkor

Jätteräkor är populärt på sushirestauranger, men orsakar mycket miljöproblem. Är Sveriges Lantbruksuniversitet en lösning på spåren? (Foto:Naturskyddsföreningen)

Som Fiskejournalen tidigare rapporterat så leder odlingen av jätteräkor i tropiska länder ofta till kraftig miljöförstöring. Nu har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet tagit fram en metod att odla jätteräkor i spillvatten från pappersbruket i Hallstavik.
Tigerräkor, gambas eller scampi, används ofta i sushi och i wokpannor. Vid odlingarna i Sydostasien används, enligt flera miljöorganistationer, förbjudna bekämpningsmedel och antibiotika. De storskaliga odlingarna har också lett till skövling av omfattande område med mangroveträsk.
Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har sedan en tid forskat fram en miljövänligare metod för att odla jätteräkor. De matas med bakterier och jästsvampar, sk. ”bio-floc”, som växer till av sockerrester från pappersbruket. Spillvärme från pappersbruket värmer dessutom odlingsbassängerna på land och vattnet cirkulerar runt i ett slutet system så inga smittor ska kunna spridas till havet.
Forskaren Matilda Olstorpen hoppas att en pilotanläggning är klar nästa år och om allt går enligt plan så finns de första svenska jätteräkorna i butik om två år.
– Vi behöver ungefär 2 års tid nu för metodutveckling eftersom vi nu försöker binda ihop kända tekniker och resurser till en ny metod, säger Matilda till Sveriges Radio.
Klicka här för att se en film om tropiska räkor.
Morgan Fihn

Publicerad: 26 November 2011
Av: Morgan Fihn