Ökade inflöden till Östersjön har gett positiv effekt

Östersjön har de senaste åren fått in ovanligt mycket vatten från havet. Det har bidragit till lägre halter svavelväte, vilket ökar chansen till effektiv syresättning i framtiden. Foto: Hans Hällman

Syrebristen i Östersjön är fortsatt utbredd. Men ökade inflöden av syrerikt vatten har bidragit till att svavelvätet minskat. Om denna utveckling fortsätter är chanserna goda att utbredningen av syrefria områden minskar, menar forskare på SMHI.

Den årliga kartläggningen av syrebristen i Östersjön visar att de senaste årens inflöden av syrerikt havsvatten inte räckt för att syresätta bottnarna. Det kan bero på de höga halter av svavelväte som fanns på många håll innan det första stora inflödet kom 2014.
– Förenklat kan man säga att svavelväte äter syre. Finns det mycket svavelväte i vattnet vid ett inflöde kommer mycket av syret gå åt till att oxidera svavelvätet. Vi tror därför att de tidigare höga halterna av svavelväte kan vara en bidragande orsak till att vi inte kan se någon minskning i utbredningen av de syrefria bottnarna, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI.

Utbredning av syrefria bottnar (svart) och bottnar påverkade av akut syrebrist (grå) i Östersjön under hösten 2016. Bild: SMHI

Forskarna är optimistiska inför framtiden om trenden med ökade inflöden från havet håller i sig.
– Sedan 2014 har de små och medelstora inflödena till Östersjön ökat. Om denna utveckling fortsätter är det mycket positivt för Östersjön och chanserna är goda att utbredningen av syrefria och syrefattiga områden minskar på sikt, säger Martin Hansson, oceanograf på SMHI.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!