Ökade inflöden till Östersjön har gett positiv effekt

Östersjön har de senaste åren fått in ovanligt mycket vatten från havet. Det har bidragit till lägre halter svavelväte, vilket ökar chansen till effektiv syresättning i framtiden. Foto: Hans Hällman

Syrebristen i Östersjön är fortsatt utbredd. Men ökade inflöden av syrerikt vatten har bidragit till att svavelvätet minskat. Om denna utveckling fortsätter är chanserna goda att utbredningen av syrefria områden minskar, menar forskare på SMHI.

Den årliga kartläggningen av syrebristen i Östersjön visar att de senaste årens inflöden av syrerikt havsvatten inte räckt för att syresätta bottnarna. Det kan bero på de höga halter av svavelväte som fanns på många håll innan det första stora inflödet kom 2014.
– Förenklat kan man säga att svavelväte äter syre. Finns det mycket svavelväte i vattnet vid ett inflöde kommer mycket av syret gå åt till att oxidera svavelvätet. Vi tror därför att de tidigare höga halterna av svavelväte kan vara en bidragande orsak till att vi inte kan se någon minskning i utbredningen av de syrefria bottnarna, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI.

Utbredning av syrefria bottnar (svart) och bottnar påverkade av akut syrebrist (grå) i Östersjön under hösten 2016. Bild: SMHI

Forskarna är optimistiska inför framtiden om trenden med ökade inflöden från havet håller i sig.
– Sedan 2014 har de små och medelstora inflödena till Östersjön ökat. Om denna utveckling fortsätter är det mycket positivt för Östersjön och chanserna är goda att utbredningen av syrefria och syrefattiga områden minskar på sikt, säger Martin Hansson, oceanograf på SMHI.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 26 February 2017
Av: Hans Hällman