Ökade kvoter för sill

I kustfisket i Skagerrak och Kattegatt fastställs årets andel av den nationella kvoten för sill till 1,5 procent, för skarpsill till 4,0 procent och för makrill till 5,5 procent.

Kustkvoterna för årets sill- och strömmingfiske i östra Östersjön ligger kvar på samma nivå som i fjol, alltså 2,5 procent av den nationella kvoten.
– I praktiken innebär det ändå ett ökat kustfiske i östra Östersjön med cirka 100 ton. Den totala, nationella kvoten för sill och strömming har nämligen ökat med 15 procent jämfört med i fjol, säger Inger Dahlgren, chef för HaV:s enhet för tillståndsprövning.
Av Sveriges nationella kvot för sill, skarpsill och makrill avsätts en viss andel till det kustnära fisket. I Skagerrak och Kattegatt tillåts inget trålfiske i kustfisket men i Östersjön tillåts även mindre trålfartyg upp till 12 meter. I fjol stoppade HaV kustfisket av sill och strömming i östra Östersjön i början av juni eftersom kvoten då redan var uppfiskad. Beslutet riskerade att få stora effekter för framförallt det småskaliga garnfisket.
– De som riskerade att drabbas var personer som fiskar små kvantiteter, säger Inger Dahlgren.
Tack vare en omfördelning av kvoter kunde kustfisket utanför Skåne, Blekinge, Kalmar, Gotlands, Östergötlands, Södermanlands, Stockholms och Uppsala län öppnas igen efter bara en vecka.
– Vi tillförde först cirka 100 ton till kustfisket av sill i östra Östersjön och stoppade sedan vadfisket där för att det riktigt småskaliga fisket, garnfisket, skulle kunna fortsätta året ut, säger Marie Ingerup, utredare på enheten för tillståndsprövning på HaV.
Inför årets fiske utgår HaV från de regler som tidigare gällt. Vad- och trålfiske tillåts i östra Östersjön och kustkvotens andel av den nationella kvoten för sill och strömming ligger kvar på 2,5 procent.
– Vi vill ha en förvaltning som gör att det småskaliga kustnära fisket kan pågå under hela året, det är ett skonsamt fiske och påverkan på bestånden är liten. Vi vill inte åter hamna i en situation där vi tvingas stänga det fisket, säger Marie Ingerup.
– Skälen till att det blev så är att vissa vad- och trålfartyg bedrev ett intensivt fiske i östra Östersjön samt att den nationella kvoten gick ner jämfört med 2011. I år följer vi därför noggrant utvecklingen och kommer, om det behövs, att åter införa begränsningar för vad- och trålfisket.
Förra årets omfördelning av kvoten (100 ton) motsvarar ungefär den mängd sill som i år tillförs kustfisket i östra Östersjön genom höjda nationella kvoter.

– Vi bedömer att det ska vara tillräckligt för att garnfisket av sill längs ostkusten ska räcka under hela året, säger Marie Ingerup.
HaV kommer också att se över om det finns behov av andra begränsningar för att kustkvoterna ska räcka hela året.
– Vår avsikt är att samla länsstyrelser och representanter för näringen under våren för att diskutera den frågan, säger Inger Dahlgren.
I kustfisket i Skagerrak och Kattegatt fastställs årets andel av den nationella kvoten för sill till 1,5 procent, för skarpsill till 4,0 procent och för makrill till 5,5 procent. I kustfisket i västra Östersjön är årets andel för sill 20 procent, i östra Östersjön 2,5 procent och för hela Östersjön är kustkvoten för skarpsill 0,5 procent.
Läs mer på havochvatten.se

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!