Om säl och fisk

Idag är det så små fiskbestånd kvar att till och med de naturliga predatorerna blir ett hot mot de sista fiskarna, något som aldrig skulle kunna hända i ett hav i balans. (Foto: Anders Nicander)

Fiskbestånden i Östersjön är idag så små att yrkesfiskarna och sälen fångar lika mycket fisk i vissa områden. Detta framkommer i en ny avhandling från Göteborgs universitet.
Sälstammarna runt våra kuster är enligt forskarna på en rekordhög nivå, både när det gäller gråsälen i Östersjön och knubbsälen i Västerhavet. Hur stor påverkan detta har på fiskbestånd som är mycket svaga är en brännhet fråga. Hittills har man haft ganska dåliga kunskaper om exakt vad och hur mycket sälen äter, men nu finns det alltså forskning som visar förhållandena i åtminstone delar av Östersjön.
På Västkusten är fiskbestånden i många fall i än värre skick och många menar att skyddsjakt på säl är enda vägen till att få tillbaka fisken. Det mycket märkliga faktum som dock kvarstår är att senast det var ungefär så här gott om säl var i början av 1900-talet. Då var fiskbestånden i fantastiskt mycket bättre skick än de är i dag.
Slutsatsen vi kan dra av detta är att det inte är sälen utan människan som har orsakat att fisken har försvunnit. Idag är det så små fiskbestånd kvar att till och med de naturliga predatorerna blir ett hot mot de sista fiskarna, något som aldrig skulle kunna hända i ett hav i balans.
Läs rapporten här.
Anders Nicander

Publicerad: 03 April 2012
Av: Anders Nicander