Annons
Annons

Om säl och skarv

Annons

En skarv äter ungefär 500 gram fisk per dag. Den tycks äta det som är lättfångat och vanligt förekommande i det aktuella vattnet. (Foto: Anders Nicander)

Frågan om hur mycket säl och skarv påverkar återväxten av utfiskade fiskbestånd är en het potatis. Efter att ha lyssnat på vad forskare från Statens Lantbruksuniveristet (SLU) framförde vid den föreläsning som 8-fjordar arrangerade i Stenungsund i går kan vi konstatera att påverkan kan vara betydande.
Det största problemet när vi talar om sälen och skarvens påverkan i Västkustens fjordar är att vi saknar en hel del forskning från området. Mer forskning behövs definitivt för att vi säkert ska kunna veta exakt hur viktiga predatorer som säl och skarv är när man försöker förklara varför fisken inte kommer tillbaka trots att fisketrycket lokalt har minskat.
För skarvens del kan vi luta oss mot en undersökning från Hakefjorden som visar att fågeln gärna äter torsk och plattfisk även om favoriten här tycks vara simpa. Från Östersjön finns mer långtgående undersökningar. Där kan vi, enligt Maria Boström vid SLU i Lysekil, konstatera att skarven är en direkt konkurrent till fisket.
I slutet av 1800-talet betraktades skarven som utrotad. Sedan den på okänt sätt återinträtt i vår fauna har antalet skarvar ökat explosionsartat men det tycks nu som om rekryteringen minskar.
Vad gäller knubbsälen i Västerhavet berättade Karl Lundström, också han från SLU, att beståndet nu är större än det någonsin varit. Han uppskattade att det handlar om drygt 20 000 djur. Exakt vad sälen äter här på Västkusten vet man inte exakt. Av de de få data man har tycks man ändå kunna dra slutsatsen att torsk är en viktig del i knubbsälens föda.
Anders Nicander

LÄS OCKSÅ

Annons
32 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • hur svårt ska det vara?,skjut ett antal sälar och skarvar i fjordarna och kolla maginnehållet.det måste ju göras något även om det det sticker i ögonen på ornitologer och säl”kramare”.

 • Äntligen får vi stöd !
  Vi som fiskar har ju sett hur illa det är,i många
  vatten katastrof !

 • Med tanke på att det varje år dras upp många 100000-tals lekkapabla torskar, torskar som hade kunnat fylla våra kuster med mer småtorsk än sälen klarat att äta så är det rimligtvis inte där problemet ligger. F.ö så finns bra studier om vad västkustens knubbsälar äter, kolla med Terho Härkönen på Tjärnö istället för en gråsälsälsexpert från FiV.

 • Men hallå!!!! Sluta kasta skit på varandra nu!! Jag hävdar fortfarande att det finns fler variabler i detta än säl/skarv och yrkesfiskare.
  Jag tycker iaf det är bra att allt kommer upp till ”ytan” och det verkar som om HaV lagt i högväxeln nu, hoppas bara att inte motorn skär. :)

 • Där har du helt rätt Raffen!
  Hur kan fiske på lek fisk få förekomma.
  Det gynnar oss alla att fisken får leka.
  Allt som man inte ser bryr sig inte människan om
  ingen bonde slaktar kvigan innan hon kalvat!
  För helsike stoppa allt fiske vid lek !
  Vad ska vi ha myndigheter som inte fattar någonting !
  Det måste ju vara en självklarhet !

 • Något som alla tjänat på, och som y-fisket rimligtvis också borde uppskatta, vore om staten ”löste in” fisket i 5-6 år, full kostnadstäckning för fiskarna och fri utbildning för de som vill. Lekbiomassorna skulle växa till sig och alla som brukar haven skulle efter en sådan period kunna få kanonfångster, det vore en enorm samhällsekonomisk vinst.

 • Raffen, ett bra förslag men… Vi måste inse att vi inte bara kan lösa ut fisket i 5-6 år och sedan köra på som vanligt… vad fick vi då ut av det? Troligen ett yrkesfiske som vi fortsatt är tvugna att driva med bidrag för att fisken är slut efter ett par år… Nej vi måste inse att det är dags för många av yrkesfiskarna att ställa sig i kön på AF

 • (forts.) Är dessutom inne på att vi till mångas förtret och Josefs glädje måste se över våra säl/skarvpopulationer. Dessutom måste vi stoppa de stora mängder av övergödande ämnen vi på flera sätt släpper ut i havet från bl.a industri, jordbruk, flyg/båttrafik. Jag är inte på något sätt någon miljödåre men vi måste inse att alla måste hjälpa till

 • (forts,) Och vi kan ju fortsätta att sitta här och gnälla istället för att göra något vettigt.
  Varför inte istället gå med i eller bilda en förening som slåss för våra intressen och göra av med vår energi där? Men det finns ju redan idag bra alternativ såsom Sportfiskarna, Greenpeace eller Älvräddarna, Det känns som vi kunde göra mer nytta där.

 • Jo Stefan, visst ligger det något i det. Men jag är ganska övertygad om att vi genom en sådan satsning skulle kunna återfå de lekbiomassor vi hade på 70 och 80-talen, och då skulle ett uttag i nivå med det vi haft i år inte påverka bestånden i någon större omfattning, och det oavsett om vi hade 20000 eller 30000 sälar.

 • Vad det gäller övergödningen så är den rent generellt inget större problem på västkusten, och om Östersjötorsken klarar av att återhämta sig som den gjort trots Östersjöns alla problem så borde faktiskt västkustens torsk klara detsamma. Faktum är ju dessutom att bestånden i Öresund klarat sig fint, trots att de ligger i ett utsläppsintensivt område

 • Så.. jag ser inte det som gnäll utan om ett reellt förslag som FJ kanske borde dra igång i en kampanj för, möjligen tillsammans med Sportfiskarna och andra organisationer, för rent samhällsekonomiskt så vore det en win/win affär, så också på lite sikt för yrkesfisket.

 • Rest my case! Vill man bara se en del av problemet finns ingen anledning att diskutera.

 • Var är Josef? Spärrad eller har han beslutat att lägga krutet någonstans där det tar?

 • Givetvis skall man göra något åt alla de problem som finns, men jag anser att skall man fixa något ordentligt så skall man ge sig på roten till dessa, att ge sig på sälen istället för yrkesfisket är som att ge någon som fått en allergisk reaktion ett piller och sedan strunta i att se till så det inte upprepas, det handlar om orsak och verkan.

 • Hmmm skrev jag att man inte ska ge sig på yrkesfisket? Hade för att jag skrev att dom skulle gå till AF ( Arbetsförmedlingen för er som inte vet ) i stället för att få bidrag för att inget göra i 5 – 6 år…

 • Nej, men du antydde att jag bara ville se delar av problemen och det är som synes inte vad jag gör. Anledningen till att jag inte tror på att skicka dem till AF är för att det troligtvis bara är rent slöseri med tid pga av snittåldern bland yrkesfiskarna, Jag tror istället på en satsning på turism, vattenbruk och restaurerande marin miljövård.

 • käre Raffen i ditt förslag ovan säger du att man skall/bör betala fiskarna i 5 – 6 år för att inte fiska, blir dom yngre av det? Nä! Är dom unga nog för att fiska så är dom unga nog för att söka ett nytt jobb för att försörja sig!Dessutom är ju bevisligen säl och skarv ett problem och bör desimeras dock ej utrotas, det är inte vad jag förespråkar.

 • (forts.) I övrigt håller jag med om att man bör jobba med miljön, vattenbruk och turism. Dock skall inte dessa arbeten förbehållas de utfasade yrkesfiskarna utan skall vara möjliga för alla att söka. Vi måste inse att yrkesfiskarna inte är en grupp människor det är synd om. De är en stor del av problemet!

 • Nej de blir inte yngre, men att få ett nytt jobb när man är 45+ är ta mig sjutton inte det enklaste, så risken är att de då istället blir arbetslösa och bidragsberoende resten av livet eftersom de då inte heller haft möjlighet att täcka de stilleståndskostnader de haft för båtarna under fiskeuppehållet.

 • Att sälen (och skarven) skulle vara ett problem på annat vis än att de förorsakar skador på fiskeutrustning håller jag inte med om, skälet till det är att ingen hade sett dem som ett problem om lekbiomassorna inte varit så nedfiskade, och det är ett problem som det är enkelt att råda bot på…. om nu bara viljan och modet fanns hos våra politiker.

 • Om du sedan tror att jag tycker mer synd om y-fiskare än andra yrkesgrupper så tror du fel, det jag däremot anser är att ett begränsat ekonomiskt bärkraftigt y-fiske som inte negativt påverkar bestånd eller miljö är bra både samhällsekonomiskt och för att hålla västkustens samhällen levande året runt.

 • Du har absolut rätt i att de yrkesområden jag redan nämnt inte skall förbehållas f.d y-fiskare, men det vore ett ofantligt slöseri att inte ta tillvara deras kunskap och den erfarenhet de trots allt har av hav, båtar och fisk. Om inte annat kan de vara en stor kunskapskälla för alla de yngre som vill komma in i nämnda branscher..

 • Raffen kul att se att vi åtminstånde är överens om nåt :) Bara det att den risk att dom blir arbetslösa bidragstagare är inte annorlunda för dom än för någon annan som blir arbetslös exempelvis de som blev uppsagda från Volvo under -08/-09 och var över 45.. Och alla ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden..

 • Sant, men att göra någon (oavsett vem) arbetslös och bidragsberoende ser i alla fall inte jag som något positivt, så går detta på något konstruktivt vis att undvika så är det positivt för oss alla. En utveckling av nämnda branscher skulle dessutom sysselsätta många fler än fiskarna själva, och kan de sätta snöbollen i rullning så vore väl det käckt

 • Raffen absolut, jag är inte för arbetslöshet heller och ser gärna en bra lösning på det men vi kan inte undanta en grupp i samhället
  Jag är för din ide om det innebär att man jobbar permanent inom nämnda branscher och inte återgår till yrkesfisket efter 5-6 år för då kommer samma sak upprepas ytterligare en gång. Och att alla ska kunna söka jobben

 • Mycket bra Robert!!!!!!! (Skulle fortsatt med mer utropstecken men jag har skrivkramp :) )

 • Citerat ur artikel i dansk fiskeritidende år 1906.
  ”I ett läsarbrev från rönne daterat 6 mars 1906 berättar andreas otterström om fyndet av en torskunge vid bornholm…..Så nämner otterström om att finska biologer funnit några få ungar av torsk-1cm långa- men det var allt man kände till”.
  Enormt torskbestånd i östersjön? knappast troligt!!

Annons
AKTUELLT

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Här är gäddan som fixade tävlingssegern

En trög förstadag fick dem att byta taktik. Då smällde det på flera gånger om för Team Brax Sabbath som tog hem fisketävlingen Super Pike Open. I helgen arrangerades CWC Super Pike Open i Oskarshamn och vann gjorde gjorde Team Brax Sabbath – trots en trög inledning. Jonathan Knutsson hade förhinder första dagen men hans

Kraftverk i Lillpite älv kritiseras

Lillpite Kraft AB vill återigen skjuta upp byggandet av fiskvägar Lillpite och Råbäckens kraftverk. Det får flera fiskeorganisationer i området att reagera. Det hela är en långbänk. Det var redan 1987 som det stod klart att de två kraftverken måste ha fiskvägar för att få byggas. Men fiskvägarna har aldrig blivit realiserade och nu har

Fjällorna startar i Värmland

Fjällorna är en klubb för fiskande tjejer. Tanken är att fler tjejer ska våga prova på fiske och få kontakter med andra fiskande tjejer. Nu startar Fjällorna en ny lokalavdelning i Värmland med en fiskedag i Sandbäckstjärn 23 oktober. Tjejfiskedagen i Sandbäckstjärn är uppstarten till Fjällornas nystartade lokalavdelning i Värmland. Alla som är intresserade samlas träffas först

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons