Annons
Annons

Ont om sik i norr

Annons

I ett försök att rädda det allt svagare sikbeståndet Bottenviken inför  Havs- och vattenmyndigheten förbud mot nätfiske efter sik i södra Bottenviken  från i höst och fem år framåt. I Norrbotten ska nätförbudet på vatten grundare än tre meter vara tillräckligt tror man.
Siken i norr har minskat kraftigt. Både den som vandrar upp i älvarna för lek och den havslekande. Från att ha varit en karraktärsfisk med stor betydelse för alla typer av fiskare är den nu så hårt trängd att de riskerar att försvinna. Exakt vad minskningen beror på vet man inte men fisketrycket tillsammans med att bestånden av skarv och säl ökat mycket kraftigt hålls fram som tänkbara orsaker.
Anders Nicander

Den en gång så vanliga siken har minskat kraftigt i Bottenviken. (Foto: Anders Nicander)

LÄS OCKSÅ

Annons
10 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Låt mig gissa. Om 5 år är sikbestånden i ännu sämre skick. En ny utredning inleds då. Denna ger jobb till ett antal arbetslösa biologer och mynnar ut i en rapport som förbjuder allt fiske. Sälen och skarven skiter i den rapporten som vanligt och fortsätter att kalasa på.

 • Trevligt att man inför förbud mot nätfisket nära land! :) Det var på tiden.
  Synd bara att det bara är för fem år framåt. Men med lite tur behåller man förbudet :)

 • Tycker allt nätfiske borde vara strängt förbjudet på alla ställen!

 • John Schütte: Vi får väl hoppas och anta att Dennis inkluderar trålfiske i nätfisket..

  JosefL: Att du inte lägger ned ditt infantila försvar av foliehattarna inom yrkesfisket, vi har hört dina fabler om de ondskefulla djuren i vår natur till leda nu..

 • Raffen
  I stället för att slösa din tid med mig, som enligt dig inte behövs, kan du ju ta en kurs på komvux. Förslagsvis matte efter dina uträkningar. Du kan ju fråga dig hur folk ser på dig här. Du har ju sagt att knubbsäl inte äter torsk i någon större utsträckning. Därefter gapar du om att andra som inte tycker som dig är foliehattar och lögnare. Du saknar tyvärr hyfs.

  John:
  Håller med dig helt. Nätfiske är rätt använt det mest selektiva redskap som finns idag. Sedan måste ju det vara en måtta på allt. Problemet är ju att någon måste vara syndabock och det är nog lättast att utse nätfisket som syndabock.

 • John Schütte: Det finns ju en anledning till att fiskarna försvinner eller hur? Och du kan inte säga att nätfiskarna inte har något med det att göra..

 • Josef: Att du tror att Raffen skulle vara impopulär här inne är ännu ett bevis för hur långt från verkligheten du är. Låt mig påminna dig om att DU representerar yrkeskåren som försatt våra hav i det bedrövliga tillstånd de befinner sig i idag. Istället för att sopa rent framför din egen yrkeskårs tröskel lägger du all energi på att smutskasta sälen på ett SPORTFISKEFORUM!!! Inser du inte att det är absurt?
  Är du missnöjd med Raffens siffor kan du ju försöka överbevisa honom istället för att bara hävda att du har rätt.
  Så!! Och nu iväg med dig och propagera för ett hållbart yrkesfiske och fiskemetoder. Dessutom kan du försöka finna en lösning på obalansen där sportfiskarna renoverar vattendrag efter vattendrag och yrkesfiskarna skördar det vi sår.

 • Josef L
  Att du aldrig ger dig ! Din rapakalja om säl och skarv gör mig så jäkla trött.
  Flera av oss försöker säga på milt och diplomatiskt vis att det du säger är ren BS (bullsh*t om du behöver en översättning). Man undrar om du får betalt att sabba detta forum.
  Jag skriver sällan och jag gör det mer och mer sällan tack vare dig. Man blir bara sååååå trött.
  DINA INLÄGG GER ABSOLUT INGENTING.
  SÅ SNÄLLA LÄGG AV ATT KOMMENTERA I FRAMTIDEN.

 • JosefL: Att slösa tid på att diskutera med dig är precis som jag tidigare sagt helt meningslöst, men däremot är det inte meningslöst att publikt krossa dina hemsnickrade infantila påståenden så att de som inte haft tid att läsa på ser hur korkat det du påstår faktiskt är. Att du inte förstår skillnaden ser jag faktiskt inte som något speciellt märkvärdigt.

  Vad gäller de siffror jag redovisat, som f.ö är hämtade direkt från namngivna respekterade forskares publicerade arbeten, så har du ännu inte lyckats sticka hål på några utav dem.

  Den matematik jag antar du hänger upp dig på var troligen efter det att jag förklarat för dig att västkustens totala kuststräcka inte kunde räknas fågelvägen (vilket du påstod att den borde), då skulle nämligen kuststräckans sälar per längdmeter bli mycket högre än vad det verkliga antalet per längdmeter blivit om man tagit med öar och vikar i ekvationen.

  Att jag sedan använde dessa siffror och med dem som bas räknade ut hur många m2 yta varje säl hade att jaga på var givetvis felaktiga, men det räkneexemplet användes enbart för att visa på de brister som funnits i precis alla dina uträkningar..

  Men.. förutom denna lek med siffror, har du överhuvudtaget något annat matnyttigt att komma med eller är du återigen bara här och leker korkat yrkesfiskartroll?

  JS: Tack för det JS!

Annons
AKTUELLT

Här är Christians sjuka gäddtrippel

Han var nöjd med fisketuren efter att han lyckades bärga sin första tiokilosgädda. Men det skulle komma mer för Christian Berger – mycket mer. Första hugget kom redan efter tio kast. En gädda på 10,15 kilo fördelade på 120 centimeter. Men fiskelyckan var inte slut där. Efter en halvtimme smällde det till igen – och

Rolf Nylinder till Fiskekryssningen

Den flugfiskande filmaren och äventyraren Rolf Nylinder har rest jorden runt de senaste åren och bara fiskat och filmat. På Fiskekryssningen berättar och visar han spännande ögonblick från sina äventyr på Kamtchatka. Rolf är äventyraren, filmaren, snowboardåkaren och flugfiskaren som inte låter sig inordnas i något fack. Rolf har spenderat långa perioder vid de mest exotiska

Nya Minn Kota i-Pilot imponerar

Minn Kota tar i-Pilot ytterligare en nivå med nyutvecklad Spot-Lock, elektronisk ankring och nya fjärrkontroller med Bluetooth. Fiskejournalen har kommit över ett exemplar av motorn och kan inte göra annat än att ge den tumme upp. Minn Kota förändrade sportfisket år 2010 med introduktionen av det GPS baserade i-Pilot systemet. Möjligheten med GPS-styrd elektronisk ankring

Se hur de flygbombar sjöar – med fisk

Det här ger begreppet flygfisk en helt annan innebörd. Se hur tusentals fiskar släpps ut – från ett flygplan. Det är i Utah som man fyller på svårt belägna sjöar, som inte går att ta sig till med lastbilar, med hjälp av flyg. Enligt Insider så släpper planen ett tusental fiskar i varje överflygningen och

Uppmaningen: Hjälp till att fånga sjuk lax och öring

Sportfiskarna skickar ut en uppmaning om att de behöver hjälp med att fånga öring och lax runt Stockholms innerstad. Det eftersom fiskarterna i området har drabbats av svampangrepp. – Hösten 2016 har varit extra torr och mild. Svampangreppen sker ofta i temperaturer kring tio-tolv grader. Ofta är det inget allvarligt. Men vi vill utesluta att

Brutala tjuvfiskare lämnar stora blodpölar efter sig

På morgnarna hittas stora blodpölar som vittnar om tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten. Det berättar Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske för SVT Uppsala. – Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson till SVT. Problemet är, enligt artikeln, störst under juli, augusti och september och

Ny interaktiv sportfiskeblogg

Fiskejournalens medarbetare Joakim Åberg bjuder på fisketips, gör-det-själv och stora fiskar i bloggen Gifflar & Gummi. Fiskejournalen har sedan starten 1974 varit övertygad om att man som sportfiskare hela tiden vill lära sig mer ämnet, dels för att vidga hobbyn i sig men även för att komma närmare drömfångsten. Bloggen Gifflar & Gummi går helt

Ny film visar läget i Hanöbukten: ”Är en katastrof”

Hanöbukten mår mycket dåligt och föroreningar spys ut i vattnet. Nu visar en ny film exakt hur illa det ser ut – under ytan. Det är föreningen Swedish cost and sea center (SCSC) som har dykt ner och filmat bottnen på Hanöbukten, en del av Östersjön utanför Skånes östkust och Blekinges sydkust. Och det är

Galna nyheten skickar betet en halv kilometer

Snart kommer du kunna skicka iväg dit bete nästan en halv kilometer – bara genom att trycka på en knapp. ”The Casting Drone” är en av årets absolut galnaste fiskenyheter. Det är företaget Fitch som efter två år av utveckling snart kommer ut med sin nya fiskedrönare. Den kommer kunna flyga iväg betet upp till

Nybliven fiskefantast i Hundraklubben

Christina Hjort är en glad fiskeamatör.  I oktober ordnade hon nytt personbästa på gädda ett par gånger om och hon kunde anmäla tre gäddor över 100 centimeter till Hundraklubben. Christina från Skellefteå beskriver sig själv som en väldigt glad fiskeamatör, som vanligtvis gärna följer med sin kompis ut på en och annan fisketur. Det började

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons