Öring återintroduceras i Kronoberg

Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)

Biotopvård i ett öringsvattendrag i Kronoberg. (Foto: Jakob Marktorp)

Länsstyrelsen i Kronobergs län arbetar långsiktigt med att återintroducera öring i ett antal vattensystem där bestånden tidigare slagits ut av försurning och vandringshinder.
Öring hade tidigare en mer omfattande utbredning i Kronobergs län och har försvunnit i många mindre vattendrag. Exempel på detta är delar av Mörrumsåns källflöden, Ronnebyåns övre delar och vattendrag som Kårestadsån, Fagerhultsån och Rävabäcken.
Kronobergs län är generellt relativt flackt vilket gör att det är viktigt att tillgängliggöra de strömsträckor i vattendragen som nu ligger ovanför vandringshinder. Genom kalkningsåtgärder är försurning inte längre ett hinder i de vattendrag man försöker återetablera öring i. Parallellt med utsättningarna åtgärdar man nu vandringshinder och utför biotopvård. Tidigare finansierades dessa åtgärder med de nu borttagna medlen till biologisk återställning i kalkade vatten.
– Vi arbetar framförallt i tre vattensystem, men fler vatten är aktuella. Vi har haft en pott med pengar från Länsstyrelsen att arbeta med men nu är det mer oklart hur fortsatta åtgärder ska finansieras. Vi behöver även ha mer samarbete med markägare, kommuner och lokala fiskevårdsområden för att kunna åtgärda fler vandringshinder och ha framgång med att på sikt återetablera självreproducerande öringbestånd, berättar Theodor Samuelsson på Vattenvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kronobergs län.
Under ett antal år har man försökt återintroducera öring via utsättning av fleråriga odlade öringar, nu försöker Länsstyrelsen i stället i högre grad att sätta ut odlade yngel som då bättre präglas på miljön, samt vildfångade yngel av lokala stammar.
– Det är ett långsiktigt arbete med öringen och det är ännu för tidigt att se om vi uppnått självreproducerande bestånd. Vi kommer att försöka utvärdera de åtgärder som hittills genomförts, det kan vara så att det behövs mer biotopvård för att lyckas på sikt, avslutar Theodor Samuelsson.

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!