Öringträffen på Gotland – för sista gången?

Hela 42 lag och runt 115 tävlande gjorde upp om segern i årets upplaga av Öringträffen på Gotland – den elfte i ordningen.
Vid invägningen, där endas blanka och välkonditionerade fiskar räknas, kom tio fiskar in. De bedömdes efter sin konditionsfaktor, enligt Fulton’s K – alltså förhållande mellan vikt och längd.
Laget ”Släke på kroken” knep den bästa fisken, en fin öring på 3 110 gram med en längd av 64,5 cm, vilket ger en konditionsfaktor på 1,159. Fångstmannen Tobias Karlsson fick också det årliga ”Raketpriset” för den öring, som i enväldige domaren och öringluffaren Ulf Törnbloms ögon, var den vackraste fisken. Tvåa i lagtävlingen blev ”Team 08” och tredjepriset beslagtogs av ”Öringsdrevet”.
Totalt sett var fisket trögt och segt för de flesta deltagarna. Men prisbordet dignade för de lyckliga vinnarna. Vinnarlaget får en Ålandsresa i fiskets tecken.
I nuläget är det dock inte säkert att den uppskattade tävlingen får en fortsättning nästa år. Arrangerande Gotlands Sportfiskeklubb ser att fisketrycket efter öring på Gotland har ökat så drastiskt att det känns tveksamt att ytterligare bidra till att förstärka det med en tävling med så många deltagare. I dagsläget är det snarare så att det behövs statistik för att se hur mycket fisk som faktiskt fångas av sportfiskare runt Gotland och om det på något går att begränsa uttaget av den vilda havsöringen – som ju utgör den betydelsefulla basen i det uppskattade sportfisket.
Nicka Hellenberg

Laget "Släke på kroken" med bästa Gotlandsöringen. (Foto: Nicka Hellenderg)

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!