Östersjön kan bli en valfråga

Östersjön blir en valfråga, tror wwf

WWF:s undersökning visar vidare att 61 procent tror att politikerna inte gör vad de kan för Östersjön. (Foto Mauri Rautkari/WWF Canon)

Att öka och förbättra skyddet av Östersjön är en viktig del i WWF:s sommarkampanj ”Svenska Pärlor” som syftar till att öka arealen och höja kvalitén av skyddad natur i Sverige – och det finns ett starkt stöd för det.  En färsk undersökning visar att hela 62 procent anser att Östersjön borde bli en fråga vid nästa val. Idag är enligt Naturvårdsverket endast fem procent av Sveriges havsområden skyddade.
– Östersjön är fantastisk men varken havet eller flera av de djurarter som lever i det mår speciellt bra. Målet med Svenska Pärlor är att öka naturskyddet i Sverige på bred front. Vi behöver hjälp att höras i frågan. Därför uppmanar jag alla att gå in på vår hemsida och visa vilka naturpärlor som vi borde skydda – så berättar vi det för politikerna, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.
Enligt Naturvårdsverket är miljömålen för Östersjön inte möjliga att nå till 2020 med idag beslutade eller planerade styrmedel.
De främsta hoten för Östersjön är övergödningen, minskande fiskbestånd, miljögifter och sjöfarten. Övergödningen har resulterat i att utbredningen av syrefria havsbottnar har tredubblats under 2000-talet. De döda havsbottnarna ligger nu på en nivå som aldrig tidigare dokumenterats och motsvarar en yta av Danmarks storlek. Samtidigt har regeringen dragit tillbaka de pengar som fanns avsatta för lokala åtgärder för att minska problemen.
WWF:s undersökning visar att 96 procent anser att det är viktigt eller mycket viktigt att Sverige arbetar aktivt med att åtgärda problemet med Östersjöns döda havsbottnar.
– Stora insatser har faktiskt redan har gjorts för Östersjön. Till exempel har utsläppen minskat genom nya reningsverk och flera viktiga miljöinsatser inom jordbruket har implementerats. Ändå krävs det omgående kraftfulla åtgärder för att havsmiljön ska kunna förbättras, säger Lennart Gladh, övergödningsexpert på WWF.
WWF:s undersökning visar vidare att 61 procent tror att politikerna inte gör vad de kan för Östersjön. 91 respektive 92 procent – en klar majoritet – tycker det är viktigt eller mycket viktigt att politikerna ska satsa mer resurser och instifta starkare lagar för att uppnå satta miljömål för Östersjön.
Några Östersjö-pärlor som hittills har nominerats på Svenska Pärlors kampanjsajt är Svenska Högarna i Stockholms skärgård, Grisslehamn och Digerhuvud vid Gotland.
Läs mer på: http://www.wwf.se/svenskaparlor

Annons
AKTUELLT

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!