Annons
Annons

Östersjöns torskar svälter

Annons
Östersjöns torskar svälter

Marinbiologernas rekommendation är enkel och tydlig: förbud mot fiske i lekområdet. Annars riskerar vi att förlora spillran av torsk för alltid. (Foto: CC/DerekKeats BY2.0)

Ännu en larmrapport om torskbestånden når oss. Nu är det danska marinbiologer som konstaterat att torsken blir allt magrare. Bestånden uppges vara i kris.
På ett stort internationellt symposium i Kanada, där ett hundratal torskexperter samlats, kunde danska forskare presentera nya rön, som är oroväckande för Östersjötorskens status.
– Det är värre än någonsin. Torsken magrar och många dör eftersom de saknar mat. Vi är allvarligt oroade över att beståndet är i kris, säger Margit Eero, som är forskare vid DTU Aqua.
Danska DTU Aqua övervakar torskbestånden i Östersjön och genomför studier, främst i Bornholmsdjupet – som är den enda fungerande lekplatsen för Östersjötorsken i dagsläget. Forskarna har kunnat se att leken fungerar i ”Bornholmsbassängen”, men att torsken inte sprider sig norrut som tidigare. Runt Bornholmsbassängen fiskas det intensivt efter torskens mat: skarpsill och strömming. Mängden torsk i Östersjön har visserligen alltid varierat. Men, i dag räknar forskarna med att det bara finns knappt 25 procent av det bestånd som fanns för 40 år sedan. Sedan 1980 har torskbeståndet hela tiden varit kraftigt under genomsnittet.
Marinbiologernas rekommendation är enkel och tydlig: förbud mot fiske i lekområdet! Annars riskerar vi att förlora spillran av torsk för alltid.
Mer läsning hittar du här.
Nicka Hellenberg

LÄS OCKSÅ

Annons
49 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Stefan, miljörörelsen redan har tagit fram en förklaring till detta fenomen vid Nova Scotia.

  Att vi får magra torskar på 2 olika ställen av världen samtidigt som sälbestånden exploderar, fattar tom juniorforskare att det är rena rama slumpen. En senior forskare bryr sig inte ens.

  Sälar är söta och kan därför inte påverka torsk med sjukdomar.

 • Eller hur?

  Nåväl, skall inte vara alltför nedlåtande mot forskare. Ta en sådan som Lunneryd, värd sin vikt i guld. Han kan gå rak i ryggen in i framtiden. I motsats till mig efter mina ord till han.

  Men det verkar vara korrupta forskare som uttalar sig i artikeln. 1970 hade vi knappt säl i Östersjön vilket innebar att beståndet var friskt…

 • hade varit lite mer intressant om de jämfört torskbestånden när vi hade obeskattade sälbestånd förra gången. Men den som läser själva artikeln kan faktiskt läsa att de nämner säl med som skäl. Så helt borta verkar de inte vara.

 • Förövrigt så dyker säkert mijömaffians fula tryne upp i populationsuppskattingar på tumlare snart.

  Det är nämligen så att ju sötare ett djur är, destu fler hade vi av dem förr. Både säl och tumlare är ju ohygglift söta, så vi hade nog ohyggligt med av dem förut.

  Sälkungen räknar nog mot rätt betalning fram en ännu högre siffra än förra…

 • Och, dessutom David. Förra gången vi hade obeskattade sälbestånd(kring 1900talet) var faktist torsken utrotad på stora delar av Östersjön. Oavsätt om det nu fanns 40k eller 100k.

  Bara en idiot gör samma sak två gånger och förväntar sig olika resultat.

 • Nu förstår jag. Det är sälen som äter upp all skarpsill och strömming. Nu får det vara nog med både säl och skarv. Att de skulle gluffsa i sig sådana mängder av sillen är nytt för mig. Stakars torsk som blir utan mat. Skjut all säl, skarv och tumlare så att sillen får en chans. Först då kan torsken komma tillbaka? Är det så jag ska tolka debatten?

 • Ja du Josef, nu handlade det inte om mina personliga teorier utan om vetenskapliga fakta. Du tror antagligen inte på detta heller, men runt Gotland under slutet på 1800 talet fångades mer torsk an tex runt 2000talet. Kan du bevisa motsatsen ?

 • Då måste du vara en idiot Josef.Så som du rabblar din rappakalja i tråd efter tråd, och förväntar dig att någon tillslut skall tro dig…

 • Lasse, det är ju ”vetenskapligt” bevisat att vi hade 100 000 sälar då. Mao, ge rätt folk tillräckligt mycket pengar, så kanske vi vetenskapligt hade 200 000 sälar.

  Det som är intressant är ju om det fångades mer torsk efter avskjutningen. Alltså, 1900 kontra 1950.

 • Stefan, inbitna WWF snubbar som tycker att det är bra att vi har vrak så att sälen får mat, de kommer nog inte tro mig. Men frågan är vad Svenska folket tycker när yrkesfisket får ta upp 40 ton torsk och knubbsälen äter 1000 – 2000 ton i Kattegatt. Små torsk.

  Så vem som sprider rappakaljan är ju subjektivt.

 • Ingen tror dig Josef, dina länkar är ju korrupta, funkar inte. Tror du inte på vetenskap, skärp dig !
  Nej det var mitt sista inlägg på FJ, good bye, för det finns inget här som stämmer, för det är ju vetenskapligt påhitt. Good bye !

 • Tryck visa statistikrapport. Välj sedan Östersjön.

  Där kan man se att vi fiskade dubbelt så mycket sill och skarpsill 1999(214k ton) emot 2013(93 kton). Svart på vitt.

  Man kan ju fråga sig hur smal inte torsken skulle varit 1999 då. Men nu är det kanske inte så att det är sillen som är problemet. Utan gråsälen.

 • Lr så kanske det var så att det fanns betydligt mer sill och skarpsill 1999 som gjorde att den fiskades hårdare. Men det är inget som jag förväntar mig att du varken ska förstå lr medge. När bestånden dalar pga hårt hårt yrkesfiske är det ju bara att gå på nästa fiskart! Helt idiotiskt! Den ena arten påverkar den andra.

 • Nått ni yrkesfiskare borde läsa på om. Detta är nått som den smala och fåtaliga torsken får lida av nu. Men det är klart….pengar i fickan är ju viktigast av allt!?? Som sagt trångsynta och konservativa är ordet som inringar den största delen av er yrkesfiskare dok inte alla som tur är.
  Länge leve oss hederliga sportfiskare!! :)

 • Sälbeståndet exploderar och människan minskar sitt fiske och blir torsken sjuk. Att samma sak händer vid nova scotia är ju självklar ett tecken på att det är yrkesfiskets fel.

  Tro inte för ett ögonblick att jag är ett fan av girighet eller de som slår mot de som är svaga.

 • Biomassan av skarpsill beräknas alltså vara dubbelt så stor än vad vi hade 1980, samtidigt har vi mindre torsk nu än då. Ändå svälter torsken.

  Forskarnas slutsats? Vi har för lite skarpsill. Suck.
  Tom med en inbiten sportfiskare måste ju inse att torsken ryker samtidigt som skarpsillen.

  Så går det när forskare är ofria och köpta.

 • JO Stefan mina hypoteser:
  1) Någon from av parasit från säl
  2) De täta mängderna av säl förhindrar torsken att gå upp och äta på grundområderna. Torsken skräms därför ner i djupet där de kan vara ifred från säl, men i gengäld så svälter de för att det är svårt att jaga eller att det inte finns byten.

 • Men förihelvete Joseph! Det är hemskt att en så till synes intelligent och vältalig person har uppfattningar som du. Lika skrämmande som sverigedemokrater. Östersjön är sjuk. Vi människor har fiskat ut och förgiftat vårt innanhav. Toppredatorer, som säl i detta fallet verkar som goda indikatorer på hur övriga ekosystemet mår…

 • ..det vet alla som kan stava ekologi. Att sälen nu ökat i antal visar framförallt att det finns tillräckligt med mat för att föda den stam som nu lever i Östersjön. Det är inte konstigt att sälen ökat till en spillra av det forna beståndet efter att den varit nästintill utrotad…

 • … Det är fullt troligt att det fanns mer torsk när sälbeståndet var mindre. Självklart påverkar sälen mängden torsk men det är varken säl, skarv eller tumlare som är grunden till problemet. Så sluta inbilla de som inte hängde med på biologilektionerna att sälen själ vår mat!! Vi har alla ansvar att främja Östersjön bästa framför egna intressen!

 • Oscar, hur i hela friden lyckas de storskaliga fiskarna fiska upp skarpsillen och lämmna torsken?

  Hur kommer det sig att vi har en högre biomassa av skarpsill idag än under 80talet?

  Hur kommer det sig att de storskaliga fiskarna bara fiskar ut ett område, borde de inte åka till ett annat som har mer sill, giriga som de är?

  Hur kommer det…

 • att det råkar hända när gråsälen exploderar?

  Hur kommer det sig att inte torsken lämnar området?

  Hur kan det komma sig att det händer på grand banks när de också får problem med säl?

  Slutligen, tror du att det någonsin i Östersjöns historia kunnat lega 1000 sälar vid utklippan utan att ha någon som prederar på dem?

 • Så ja, nog är sälen en indikator på något. Men inte på det du tror. Sälen indikerar hur totalt urblåsta vissa människor är.

  OM du hade hängt med på biologilektionerna i grundskolan, så hade du vetat att kommer hända. Problemet är att sälen är söt och genererar pengar. Så sälkramare inte bättre än rovfiskare enligt min mening. Bara egoistiska.

 • Du menar alltså att det fanns mycket mindre torsk i haven innan människan började jaga sälen? Och att torsken i så fall har människan att tacka för sin existens…

 • Jag menar att sälen står i förhållande till hur pass mycket torsk det finns.

  Det finns sjöar där mörten inte kan överleva abborrens konkurrens om inte gädda finns. Gäddan håller nere abborren.

  Så, ja i brist på andra predatorer för säl kan faktiskt torskens överlevnad vara avhängig människan. Om det alltid funnits någon art som hållt nere..

 • sälbeståndet, så vet vi inte hur det egentligen står till med den saken. Men förmodligen utgör väl djupen ett skydd.

  Som jag ser det är det lika egoistiskt att låta sälbestånden växa vind för våg, som att fiska ohämmat. Resultatet kan bli det samma. Något för stollarna på helcom att tänka på.

 • Naturen har aldrig varit beroende av människan för att bibehålla balansen förut. Och sälen har åtminstone i våra trakter varit toppredator i tusentals år utan ekologisk katastrof. Så ditt snack om hur viktig människan är för att”hålla ordning” på naturen är rena löjan…

 • Efter isbjörnen, varg och allt annat som kunnat jaga säl, så tog vi på oss rollen som toppredator. När helcom avslutar jakten på säl, så är det Och det första gången sedan skapelsens början sälen fått härja fritt. Helt ny mark.

  helcom, vilka vet bättre och har sålt sig för pengar, borde faktiskt åtalas som skyldiga till ekokatastrof.

 • Det är alltså första gången någonsin som gråsälen får hålla på så här. Av ren girighet eller för all del, ren ondska har ett fåtal männsikor med makt, påverkat ett helt ekosystem.

  Den som säger att inte de inget visste, borde lyssnat till Lunneryds varningar för många år sedan. Att som biolog fridlysa en av männsikan avhängig topppredator är som

 • att man inte tro sina öron. Känns overkligt. Lite som att Einstein inte skulle klara av att räkna ut 1 + 1 men fixar att räkna ut relativitetsteorin.

  Finns bara dåliga slutsatser. Endera har de utnyttjat sälen för att utföra något större, eller så har de helt enkelt blivit giriga och maktgalna. Välj fritt själv förklaringsmodell.

 • Jadu Stefan. Om tycker jag skriver galenskaper, vad skall man då säga om biologer som anser att gråsälen skall öka till populationsbegränsingstaket, självklart utan att skada fiskbestånden, och stiftar övernationella lagar under namnet hel(l)com(e)?

  Ondska?

  Nåja, vi får se om inte EU dyker upp och pajar den stundande jakten.

  Ha det gott.

 • Som sagt, sälen påverkar självklart torskbestånden. I STOR utsträckning till och med. Särskilt nu när vi människor fiskat ut och tagit kol på Östersjön och dess bottnar. Självklart påverkar sälen torskbestånden ofantligt nu efter att människan först sett till att faktiskt utrota torsken i stora delar av havet. Det är ju som bekant bara.
  .

 • …bornholmsdjupet som fungerar sommar vettig lekplats i större skala. Jag säger inte att torsken inte påverkas av sälen. Än mindre att älgstammens nuvarande storlek är tecken på att fisken mår bra. Bara att det finns tillräckligt med fisk för att föda den mängd säl som nu lever här. Problemet är komplext. Det finns inte bara en sanning och sälen..

 • …är definitivt inte grunden till problemet. Antalet sälar ökar dessutom inte längre men de minskar i vikt

 • En anledning till att framförallt storleken på skarpsillen ökat vet man beror på att det inte längre Finns samma predationstryck på dem, som tidigare när det fanns gott om torsk. Nu tillåts skarpsillen allt oftare nå sådan storlek att de istället prederar på småtorsk. En nästan obefintlig prestation leder naturligtvis också till att skarpsillen…

 • …ökar i antal. För det första finns som bekant inte så många andra områden att ”sticka” till. Syrebrist och blodbrist råder som bekant. Sen ska du veta att en torsk tänker inte rationellt som du o jag. Den förstår inte vad en tråk är och misströstar inte sina artfränders bortgång och funderar ” nä det här känns inge vidare, jag schappar”.

 • Skriver från mobilen så blir autcorrectad. Men födobrist såklart, inte ”blodbrist”

 • Säkert har 2000 säl legat där. Och nog kan en och annan varg plockat en kur då och då

 • Oscar,
  Innan du fortsätter ditt resonemang tycker jag att du tittar på figur 1 i Fiskekollapsen i Stockholmsskärgård.pdf Du får googla den.

  Den figuren visar hur mycket torsk det fanns i Östersjön kring 1900. Kan vara bra att se för de flesta. Om du inte orkar, så kan jag meddela att det fanns mindre torsk,sill och skarpsill då. Alla arterna.

Annons
AKTUELLT

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons