Parasit i Mälaren

En gädda med typiskt röda hudsår som nu förekommit i Mälaren. (Foto: Jonas Norrmen)

Sportfiskarna:
Fiskevårdsintresserade sportfiskare ligger bakom upptäckten av en ny parasit hos gäddor i Mälaren. 
De senaste två somrarna har gäddor med hudsår frekvent fångats i stora delar av Mälaren.Den sportfiskare som först slog larm om de sjuka gäddorna var Lars Näsström i Sigtuna. Sommaren 2011 fick han en stor mängd såriga gäddor och kontaktade då Tobias Fränstam på Sportfiskarna Region Mälardalen och Länsfiskekonsulenten Henrik C Andersson.
Tyvärr samlades inga gäddor in för provtagning det året men denna sommar var Sportfiskarnas Tobias Fränstam beredd och la ner ett omfattande arbete för att samla in och leverera sjuka gäddor till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Insamlingen och undersökningen bekostades av Länsstyrelsen i Stockholm. En närmare analys av tre gäddor hos  SVA  visade att hudsåren kan ha orsakats av en parasitinfektion.
Parasiten upptäcktes när SVA utökadesin analys till att omfatta inre organ samt djupare ned i gäddornas muskelvävnad.  I samtliga tre fiskar upptäcktes då förändringar och skador i den underliggande muskelvävnaden. Sporbildande parasiter hade bildat cystor som innehöll sporer av släktet Henneguya sp. Parasiten tillhör det flercelliga släktet Myxozoa, som bara kan infektera vattenlevande djur.
─ Det går inte säkert att säga om denna parasit orsakar hudsåren. Men vi kan konstatera att infektionen tycktes vara pågående när fiskarna infångades. Det går därför inte att utesluta att parasiten bidragit till hudsåren. Det är första gången som vi ser en sådan parasitinfektion kopplad till hudsår hos gädda, säger forskningsingenjör Anders Alfjorden vid SVA.
─ Jag vill rikta ett stort tack till alla engagerade gäddfiskare som helt ideellt bidragit till undersökningen. Det här visar vilken viktig roll sportfiskare har som både brukare och vårdare av naturen. Utan Lars Näsström och övriga sportfiskare som bidragit hade parasiten inte blivit upptäckt, kommenterar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig Region Mälardalen.
I samverkan med Sportfiskarna och Länsstyrelsen i Stockholm planerar SVA att under nästa år göra fler analyser av gäddor. Då kan förhoppningsvis både de bakomliggande orsakerna liksom parasiterna fastställas ned till artnivå.

Fakta:
Parasiter förekommer normalt i måttlig mängd på alla vilda djur, även fiskar. Normalt orsakar de inga större skador. Vid större angrepp kan dock blodbrist och avmagring uppstå, liksom förändrat beteende och försämrad motståndskraft mot andra sjukdomar. Den aktuella infektionen är inte smittsam för till exempel människor. Den här typen av undersökningar på vild fisk är ovanlig.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!