”Pellejönsar” säger Älvräddarnas Christer Borg

Christer Borg (tv) och Älvräddarna menar att Kjell Jansson och Svensk Energi använder falska argument i debatten om vattenverksamhetsdirektivet.

Christer Borg (tv) Älvräddarna menar att Kjell Jansson (th) och Svensk Energi använder falska argument i debatten om vattenverksamhetsdirektivet.

SVT Mittnytt har gjort en intervju med Christer Borg med anledning av att Svensk Energi påstår att 50 procent av den svenska vattenkraften kan hotas med ny lagstiftning. ”Oseriöst” menar Borg, ordförande i Älvräddarna.
Christer Borg förlorade tålamodet rejält när SVT:s reporter Tomas Tiberg ringde för att få en kommentar kring Svensk Energis pressmeddelande om ny lagstiftning för vattenkraften. Ett delbetänkande lämnades av en utredning 1 oktober, på begäran av regeringen som tillsatt utredningen.
– Normalt sätt ska man inte säga sådana saker som ”pellejönsar” om personer och organisationer som har motsatta åsikter. Men i det här fallet står jag för uttalandet, eftersom det är totalt oseriöst att påstå att vi riskerar 50 procent av den svenska vattenkraften. Faktiskt helt häpnadsväckande att de tror att någon ska gå på den retoriska smörjan, säger Borg.
Älvräddarna och dess ordförande Christer Borg, som deltar i många domstolsprocesser, menar att det förmodligen är större risk att en ny lagstiftning inte leder till de förändringar som så väl behövs. Praxis i mark- och miljödomstolarna visar att domstolen allt som oftast ställer sig på sökandes sida och tillåter närmast vad som helst. Trots det menar Borg och Älvräddarna att förslaget om ny lagstiftning är ett stort steg i rätt riktning.
– Det kommer att ta många år innan alla kraftverk nyprövats och vi får givetvis delta i så många förhandlingar vi orkar med, så att ny praxis bildas i domstolarna, menar han.
Älvräddarna säger sig vilja ha en öppen och konstruktiv samtalsanda mellan myndigheter, organisationer och forskare. Samtidigt menar de att positionerna är låsta i onödan.
– Debattinlägg av den typen som Svensk Energi nu levererat för inte utvecklingen framåt. Tvärtom innebär sådan här pajkastning med falska argument att förvirringen kring de viktiga frågorna om förnybar energi, biologisk mångfald och Sveriges energisystem ökar.
Borg resonerar om det kanske rent av är bra att Svensk Energi skriver som de gör, eftersom ingen kan ta dem på allvar.
– Deras omvärldsanalys och värdering av sin egen trovärdighet ligger på en absolut nollpunkt. Tror Svensk Energi att riksdagens ledamöter är tappade bakom en vagn? Risken de tar är att de retar upp ledamöterna.
Här kan ni läsa och höra hela inlägget på SVT Mittnytt.
Morgan Fihn

Du har väl inte missat chansen att påverka våra makthavare om ny lagstiftning för vattenkraften? KLICKA HÄR!

 

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!