Pilotprojekt för vandringsvägar

Mackmyra i Gavleån hyser ett av åns sju kraftverk på en sträcka av 30 km. Det innebär i snitt ett stopp var fjärde kilometer.

Ny teknik för vandringsvägar ska testas i Gavleån och Testeboån. Över sju miljoner är avsatt till projektet som ska vara klart 2013.
Gavleån och Testeboån har många kraftverk längs vägen och fiskarna där har det inte lätt. Nu ska man undersöka fiskarnas behov av vandring för att kunna fortplanta sig. Undersökningarna gäller alla sorters fiskar, inte bara de långvandrande fiskarna som lax och öring. Dessutom kommer man att testa olika nya tekniska lösningar för att skapa möjligheter för vandring.
I projektet, som har en budget på 7,2 miljoner kronor ingår Länsstyrelsen Gävleborg samt flera universitet. Kraftverksägarna Gävle Energi och Nilssons kraft, aktörer som tidigare inte gjort sig kända för att värna fiskens intressen och som äger merparten av kraftverken, är också medfinansiärer i detta projekt. De stora pengarna kommer dock från Miljöfonden.
Konkreta tekniska lösningar
Kalle Gullberg är länsfiskekonsulent i Gävleborg. Han menar att det är viktigt att utreda exakt var fisken står och stampar, så att vandringsvägarna byggs där de behövs:
– Det här projektet har ett värde som pilotprojekt även för andra åar som har en likande situation. Den senaste tekniken, som fingaller framför turbiner, fingaller över strömfåror och sluttande galler som fisken kan ta sig upp på skall provas i olika situationer i åarna.
– Det är ett mycket intressant projekt på många sätt, säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen. Han har tidigare kritiserat både Gävle energi och Nilssons kraft för att vara miljöbovar.
– Vissa kraftbolag börjar sakta gå i rätt riktning. Vi kommer dock hålla ett vakande öga på både Gävle energi och Nilssons Kraft så att detta inte enbart handlar om ”green washing”, alltså att de är använder detta projekt för att på utåt låtsas som att de värnar naturen, men sedan fortsätter som vanligt i det stora hela.
Källa: Arbetarbladet
Här hittar du fler notiser om Gavleån.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!