Plast funnen i torskmagar

Platsdetaljer som återfanns i torskarnas magar. Foto: NIVA

En forskningsrapport från Norge visar nu att plast även återfinns i torskmagar längs norska kusten. Ju närmare ett större samhälle som de undersökta torskarna befann sig, desto fler av dem hade plast i magen.
Frågan om plastskräp och mikroplaster seglar upp som ett allt större miljöhot. Och en stor del av plastskräpet härrör direkt från vår konsumtion.
Den norska undersökningen som nyligen utförts av NIVA, norskt institut för vattenforskning, visade att problemet var värst utanför Bergen, där 27 procent av torkarna hade fått i sig platsskräp.

Utanför Bergen hade 27 procent av de undersökta torskarna plast i magen.

Man lade märke till att de torskmagar som hade mest mat i magen också hade mest plast i magen. Fiskarna får alltså i sig mycket av plasten tillsammans med maten. Den gör sig sedan av med mycket av plasten när maten går ut i andra änden. Detta är viktigt att ta hänsyn till, så att man inte underskattar problemet när man mäter på fiskar som är tomma i magen. Mängden plast bör alltså ställas i relation till mängden maginnehåll.
När plasten kommer ut i andra änden, är den med stor sannolikhet fördelad i ännu mindre plastpartiklar (red. anm.) som mindre varelser kan få i sig.

 

Publicerad: 22 August 2016
Av: Fiskejournalen

Intressanta fiskeprylar från vår butik: