Plasten som dödar

Plast i havet
Ofta behöver man inte gå många meter längs en havsstrand innan man stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Produkter av plast, eller som innehåller plast, är en stor del av vår vardag. Dessvärre innebär det också att oerhörda mängder plastavfall hamnar på fel ställen, med förödande konsekvenser.
Kanske har du sett filmer och bilder på de enorma ”öar” av plast som guppar runt i våra världshav. Saker vi dumpar eller tappar hamnar i haven. Mycket av allt bråte förs med strömmar och vindar till stora virvlar där de växer till ofantliga proportioner. Redan i dag finns det fem sådana mastodontiska plastvirvlar – två i Stilla havet, två i Atlanten och en i Indiska oceanen. Det finns också mindre plastvirvlar i Nordsjön, Skagerrak, Medelhavet och Östersjön. Ny forskning visar nu att även Arktis känsliga miljö kommer att få en stor plastvirvel inom 50 år. Problemet växer för varje dag.
En viktig detalj är att de stora plastvirvlarna till stor del består av väldigt små plastpartiklar. Mikroplastartiklar finns ibland annat schampo, tandkräm och smink! Reningsverken klarar inte att ta hand om allt som spolas ner i avloppet.
Dessa små partiklar suger också åt sig miljögifter och äts upp av fiskar, fåglar eller andra djur. Gifterna lagras i djurens fettvävnad och åker vidare i näringskedjan. Högst upp finns ofta däggdjur, som människan.
Ett mycket skrämmande resultat är det som händer med albatrosserna på Midway atoll, en avlägsen ö i Stilla havet. De vuxna fåglarna tar fel på bråte och ätbart och matar sina ungar till döds med skräp som människor kastat långt därifrån. Det är en sorglig, men viktig historia att ta del av.
Se filmens trailer och läs mer på www.midwayfilm.com
Mycket läsvärt och tips om vad vi kan göra åt plastproblemet finns på www.plastriot.se
Nicka Hellenberg

Publicerad: 04 May 2013
Av: Morgan Fihn