Plasten som dödar

Plast i havet

Ofta behöver man inte gå många meter längs en havsstrand innan man stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Produkter av plast, eller som innehåller plast, är en stor del av vår vardag. Dessvärre innebär det också att oerhörda mängder plastavfall hamnar på fel ställen, med förödande konsekvenser.
Kanske har du sett filmer och bilder på de enorma ”öar” av plast som guppar runt i våra världshav. Saker vi dumpar eller tappar hamnar i haven. Mycket av allt bråte förs med strömmar och vindar till stora virvlar där de växer till ofantliga proportioner. Redan i dag finns det fem sådana mastodontiska plastvirvlar – två i Stilla havet, två i Atlanten och en i Indiska oceanen. Det finns också mindre plastvirvlar i Nordsjön, Skagerrak, Medelhavet och Östersjön. Ny forskning visar nu att även Arktis känsliga miljö kommer att få en stor plastvirvel inom 50 år. Problemet växer för varje dag.
En viktig detalj är att de stora plastvirvlarna till stor del består av väldigt små plastpartiklar. Mikroplastartiklar finns ibland annat schampo, tandkräm och smink! Reningsverken klarar inte att ta hand om allt som spolas ner i avloppet.
Dessa små partiklar suger också åt sig miljögifter och äts upp av fiskar, fåglar eller andra djur. Gifterna lagras i djurens fettvävnad och åker vidare i näringskedjan. Högst upp finns ofta däggdjur, som människan.
Ett mycket skrämmande resultat är det som händer med albatrosserna på Midway atoll, en avlägsen ö i Stilla havet. De vuxna fåglarna tar fel på bråte och ätbart och matar sina ungar till döds med skräp som människor kastat långt därifrån. Det är en sorglig, men viktig historia att ta del av.
Se filmens trailer och läs mer på www.midwayfilm.com
Mycket läsvärt och tips om vad vi kan göra åt plastproblemet finns på www.plastriot.se
Nicka Hellenberg

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!